kad ljudi 'zastanu'

Naučnici: Zemlja drugačije vibrira zbog karantena i pandemije, evo šta se sve promijenilo

Nedjeljni magazin02.04.20, 09:53h

Naučnici: Zemlja drugačije vibrira zbog karantena i pandemije, evo šta se sve promijenilo
No, nitko nije očekivao da će se zbog karantena koje su uspostavljene na više kontinenata promijeniti i način na koji "vibrira" naš planet


U posljednjih 30 dana zbog pandemije covida-19 svjedočimo istorijskim promjenama u svakodnevnom načinu života mnogih Evropljana. Velik broj gradova nalazi se u svojevrsnoj karanteni, obustavljen je javni promet, a rade samo ljekarne i prehrambene trgovine.

 

No, nitko nije očekivao da će se zbog karantena koje su uspostavljene na više kontinenata promijeniti i način na koji "vibrira" naš planet.

 

Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvijestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planeta, a što bi mogla biti posljedica prekida prometnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše Nature.

 

Promet utječe na pomicanja Zemljine kore


Thomas Lecocq, seizmolog Kraljevskog opservatorija Belgije, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekinut rad industrijskih strojeva uzrokuju manja pomicanja Zemljine kore isto kao i prirodni događaji poput potresa. Iako su učinci pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.

 

Lecocq je objasnio kako podaci sa seizmometra na opservatoriju pokazuju da su mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa u Bruxellesu uzrokovale pad seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mjere koje spominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. ožujka.

 

Seizmometri postali osjetljiviji


Zbog privremenog pada seizmičkog šuma uzrokovanog ljudskim djelatnostima, belgijski opservatorij može bolje otkrivati ostale valove u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara promet. Površinski seizmometar sada je gotovo podjednako osjetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara te može bolje i brže utvrditi lokacije novonastalih potresa.

 

Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primijetili učinak karantena na koru našeg planeta. Celeste Labedz, studentica geofizike na Sveučilištu California Institute of Technology, napisala je da je sličan pad šuma zabilježila i stanica u Los Angelesu.

 

"Pad je stvarno značajan", rekla je.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još