Uživo/ Korona kriza u BiH

Nova dva zaražena koronavirusom u BiH, muškarac iz Prijedora preminuo, imao više hroničnih oboljenja

Hronika02.04.20, 13:57h

Nova dva zaražena koronavirusom u BiH, muškarac iz Prijedora preminuo, imao više hroničnih oboljenja
Riječ je o pacijentu iz Prijedora koji je imao više hroničnih "udruženih" oboljenja

14:15-  Epidemiološka situacija stabilna je u Kantonu Sarajevo, gdje ima 33 pozitivnih građana na koronavirus - izvjestila je danas predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav.

 

Od ukupnog broja pozitivnih šest ih je hospitalizirano, što znači da je riječ o "šest srednje teških kliničkih slika".

 

-  Naši sugrađani su smješteni na Klinici za plućne bolesti "Podhrastovi" i niko od njih nije na respiratoru, odnosno radi se o stabilnim pacijentima - kazala je Pilav.

 

Svaki dan u prosjeku se radi 50 testiranja, te je sa jučerašnjim danom ukupan broj testiranih stanovnika 376, dok ih 1.780 u samoizolaciji, a iz koje je izašlo njih 1.745.

 

-  Dodatna testiranja uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izvršena su jučer. Potvrđeni su pozitivni slučajevi, ali svi oni koji su bili kao prvi kontakti u većini su negativni, tako da s te strane oni su u potpunosti epidemiološki zbrinuti i prate se u narednom periodu – istakla je Pilav.

 

S obzirom na relativno nizak broj potvrđenih građana pozitivnih na koronavirus kaže da je na ukupan broj testiranih deset posto pozitivnih.

 

To znači da je "virus u lokalnoj cirkulaciji ali još uvijek akutna respiratorna stanja, koja se testiraju nisu nužno infekcija novim koronavirusom".  

 

-  Još uvijek imamo sezonski virus gripe. Kao što se vidi radimo ubrzana testiranja. Imamo dovoljan broj testova u ovoj situaciji nabavljena iz sredstava Federalne uprave civilne zaštite i u tim resursima apsolutno ne odskudijevamo – naglasila je Pilav na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS.

 

 

12:00 - Nova dva slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su danas u Bosni i Hercegovini. Jedan slučaj je u Sarajevu (Novi Grad), a jedan u Brčko distriktu.

 

Ovu informaciju potvrdila je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

 

Ona je rekla da je ukupno testirano 46 uzoraka, a da su dva pozitivna.

 

10:38 - Muškarac srednje životne dobi preminuo je jučer u poslijepodnevnim satima u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske od posljedica novog virusa korona.

 

Riječ je o pacijentu iz Prijedora koji je imao više hroničnih "udruženih" oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 20. marta, potvrđeno je iz UKC-a

 

Ovo je peta osoba koja je do sada u bh. entitetu RS preminula od posljedica Covida – 19.

 

10:35 - U referentnu laboratoriju u Sarajevu s područja Unsko-sanskog kantona jučer su poslana 34 uzorka za testiranje na koronavirus, a rezultati su pokazali da je osam pozitivnih i 26 negativnih na koronavirus Covid-19, potvrdila je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

 

Radi se o šest osoba iz Cazina, jednoj osobi iz Bihaća i jednoj iz Bosanske Krupe. U pitanju su osobe koje su bile u kontaktu, svi kontakti se prate i u samoizolaciji su, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

 

- U Kantonalnoj bolnici u Bihaću je trenutno 13 pacijenata, od čega je pet pozitivnih na koronavirus, ostali su pod sumnjom i svi su stabilno - potvrdio je direktor bolnice u Bihaću Hajrudin Havić, javio je  Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK.

 

10:30 - U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) potvrđeno je sedam novih slučajeva covida-19, pet u Čitluku, te po jedan u Jablanici i Mostaru.

 

Broj oboljelih u HNŽ-u sada se popeo na 70, od kojih su dva slučajeva završila smrtnim ishodom. Preminuli su 53-godišnji muškarac iz Mostar i 53-godišnji muškarac iz Konjica.

 

Na redovitoj konferenciji za novinare danas u 13 sati u Mostaru nove informacije o epidemiološkoj situaciji na području HNŽ-a dat će specijalist infektolog SKB Mostar prof. dr. Jurica Arapović i glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

 

08:45 - U posljednja 24 časa ukupno je testirano 194 uzoraka, a u laboratorijama je potvrđeno prisustvo novog virusa korona kod još 24  osoba, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.


Deset je hospitalozovano, a ostali su u izolaciji. Od toga je 10 iz porodičnih klastera, a imamo osam osoba koje ne znaju kako su zaražene. Među njima je i jedna medicinska sestra iz UKC.

 

Od ukupnog broja novopotvrđenih slučajeva korona virusa, 17 osoba je iz Banjaluke, tri su iz Laktaša i po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor Varoša.

 

– Među njima je 10 žena, četri srednje životne dobi, jedna mlađe i pet starije životne dobi, te 14 muškaraca, šest srednje životne dobi, dva mlađe i šest starije životne dobi – naglasio je Šeranić.

 

08:18 - Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) tokom noći testirano je 48 uzoraka, od koji je sedam pozitivnih na koronavirus.

 

- Kod pet osoba iz Viteza, jedne iz Sarajeva i jedne iz Hadžića test je bio pozitivan - izjavila je jutros za za Fenu direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

Navela je da su među testiranim i pacijenti s Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a i dva ljekara s KCUS-a, koji su negativni na koronavirus. Ukupno je bilo 41 negativni test.

 

Podsjećamo, testiranje pacijenta i ljekara je izvršeno jer je potvrđen koronavirus kod četiri ljekara s KCUS-a.

 

Klinika za gastroenterohepatologiju je u izolaciji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!