Proizvodnja i logistika kapitulirale pred ogromnom potražnjom

U Njemačkoj nestašica toalet-papira, kradu ga čak i na grobljima: Zabilježen porast potražnje od 700 posto

Hronika01.04.20, 11:15h

U Njemačkoj nestašica toalet-papira, kradu ga čak i na grobljima: Zabilježen porast potražnje od 700 posto
Njemački mediji ovih dana javljaju da je stvaranje zaliha "kulturni fenomen" koji se razlikuje od zemlje do zemlje

 

 

Pandemija koronavirusa prouzročila je nestašice nekih artikala u njemačkim trgovinama poput toaletnog papira, a to ide tako daleko da čak i groblja prijavljuju krađe ove trenutno u Njemačkoj dragocjene potrepštine.

 

"I do sada se kralo s groblja, oduvijek su nestajali metali poput bakra ili mesinga. Ali da se sada iz WC-a na groblju krade toaletni papir, to još nismo doživjeli", kaže za dnevnik WAZ Reinhold Adrian, koji je u gradskoj upravi Duisburga zadužen za gradska groblja.

 

Kako bi stale na kraj ovoj pojavi, vlasti su odlučile toalete na grobljima otvoriti samo tokom pogreba.

 

Od početka izbijanja krize zbog pandemije koronavirusa u njemačkim trgovinama u pravilu nema nestašica, osim nekoliko artikala: brašno, kvasac, tjestenina, riža i toaletni papir. I dok se opskrba ostalim potrepštinama stabilizirala, toaletni papir i dalje ostaje deficitarna roba koja plane čim se pojavi na policama trgovina.

 

Porast potražnje od 700 posto

 

"Od februara smo zabilježili porast prodaje toaletnog papira za 700 posto", kaže Christian Boettcher, glasnogovornik Saveza njemačkih trgovina živežnih namirnica (BVLH).

 

Kako objašnjavaju u lancu drogerija DM, toaletni papir spada u one artikle koji se naručuju unaprijed i na osnovi iskustava prijašnjih godina. Za razliku od dobavljača živežnih namirnica koji mogu brže reagirati na porast ili pad potražnje, kod toaletnog papira je to drugačije. Proizvodnja i logistika je kapitulirala pred tolikom potražnjom.

 

Iako lanci supermarketa objašnjavaju kako toaletnog papira ima dovoljno u skladištima, kupci i dalje stvaraju zalihe tako da su police još uvijek prazne. Većina trgovačkih lanaca je uvela pravilo po kojem jedan kupac može kupiti samo jedno pakiranje toaletnog papira.

 

No ni to nije pomoglo. Ljudi se snalaze tako da više članova porodice odlazi u kupovinu i tako stvaraju višemjesečne zalihe.

 

U Bergneustadtu, na zapadu Njemačke, policija je neki dan morala privesti jednu 54-godišnjakinju koja je izazvala incident u trgovini nakon što su je upozorili da može kupiti samo jedno pakiranje toaletnog papira.

 

Toaletni papir kao sigurnost

 

No otkud tolika pomama građana Njemačke upravo za ovim artiklom?

 

"Kada se nađemo u situaciji u kojoj se osjećamo nemoćnima, kada nas obuzmu brige za budućnost, tada mnogi traže neki segment gdje mogu imati stvari pod kontrolom. A zaliha toaletnog papira simbolizira tu kontrolu", objašnjava psiholog Michael Huppertz za Njemačku novinsku agenciju (dpa). Stvaranje zaliha nekima pomaže i u svladavanju straha.

 

Zapravo niko ne želi stvarati zalihe, ali isto tako, kako objašnjava Anja Achziger koja je specijalizirana za psihologiju ekonomije, niko ne želi ostati bez ovog važnog artikla. No čak i one koji se drže po strani odjednom uhvati panika pa i oni sami stvore zalihu ako im se za to pruži prilika.

 

Njemački mediji ovih dana javljaju da je stvaranje zaliha "kulturni fenomen" koji se razlikuje od zemlje do zemlje. I dok su u Italiji kupci posljednjih dana često stajali pred praznim policama na odjelu za vino, u Nizozemskoj su prodavači zabilježili povećanu potražnju za marihuanom. U Njemačkoj je toaletni papir u međuvremenu postao simbol krize u doba koronavirusa.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!