UŽIVO/ Korona kriza u BiH

Pilav: U Kantonu Sarajevo od jučer još četiri osobe pozitivne na koronavirus, sveukupno 28

Hronika01.04.20, 14:11h

Pilav: U Kantonu Sarajevo od jučer još četiri osobe pozitivne na koronavirus, sveukupno 28
U Bosni i Hercegovini je ukupno registrirano 450 pozitivnih na COVID-19

 

14:00 - Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je jučer testirano 49 sugrađana, a od toga su četiri osobe pozitivne. Time je u Kantonu Sarajevu broj pozitivnih na koronavirus 28.  

 

Izrečena mjera samoizilacije je izdata za 1.918 osoba, a od toga je rok za samoizolaciju istekao za 1.350 građana.

 

U KS-u do sad je testirana 321 osoba te da 17 mobilnih timova kontinuirano radi na testiranjima koja su utvrđena po medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

 

13:36 - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i član Kriznog stožera HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić izjavio je kako su žarišta covida-19 u Mostaru i Čitluku proteklih dana donekle stavljena pod kontrolu, ali zabrinjava situacija u Čitluku gdje su proteklog vikenda potvrđeni prvi slučajevi infekcije.

 

- Dogodio nam se skok broja oboljelih u Čitluku i posljednja smo dva dana fokusirani na to žarište. U Čitluku je situacija alarmantna jer u samostanu imamo 23 časne sestre od kojih većina pokazuju simptome, a neke su i hospitalizirane - kazao je dr. Avdić.

 

Inače, u protekla 24 sata na području HNŽ-a potvrđeno je devet novih slučajeva covida-19, četiri u Čitluku, po dva u Konjicu i Mostaru i jedan u Jablanici.

 

11:45 - Na području Zapadnohercegovačke županije zabilježena su dva nova slučaja oboljenja covid-19.

 

Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi s područja Širokog Brijega, koja je povezana s klasterom iz Čitluka, i jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi s područja Posušja, koja je povezana s klasterom iz Posušja, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije.

 

Na području te županije do sada je zabilježeno ukupno 29 slučajeva covida-19 od kojih su dva završila smrtnim ishodom.

 

10:20 - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić rekao je danas da je u tom bh.entitetu koronavirus potvrđen kod još 17 osoba, što je ukupno 243 u RS.

 

U protekla 24 sata u RS je testirano 157 uzoraka na Covid-19.

 

Četiri novozaražene osobe su iz Bijeljine, po dvije iz Kotor Varoši, Istočne Ilidže i Pala te po jedna iz Banje Luke, Milića, Zvornika, Šekovića, Mrkonjić Grada, Teslića i Ribnika.

 

Osam je žena i devet muškaraca, mahom srednje i mlađe životne dobi.

 

Šeranić je rekao da je osam novozaraženih iz porodičnih klastera, dok je šest iz direktnog kontakta sa pozitivnim licem na virus korona.

 

-Tri osobe su bili pacijenti jedne zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, gdje im se ukazivala neophodna zdravstvena usluga, a onda su shodno slučaju pozitivnog koronavirusa kod jedne osobe u toj ustanovi, dobili virus. Sada se preduzimaju sve mjere njihovog zbrinjavanja, s obzirom da su visokorizične po pitanju koronavirusa – rekao je entitetski ministar zdravlja.

 

Na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS je i šest pozitivnih osoba priključeno na respirator.

 

Do sada je u RS ukupno testirano 1.806 osoba.

 

Pod zdravstvenim nadzorom u RS je trenutno 11.918 osoba, a iz nadzora je izašlo njih 8.334.

 

10:00 - Tokom noći testirano je 68 uzoraka na korona virus u Tuzlanskom kantonu, dva uzorka bila su pozitivna. Radi se o osobama iz Orašja i Špionice.

 

07:55 - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći sa utorka na srijedu testirao je još 45 uzoroka, od toga su četiri bila pozitivna. Radi se o po jednom zaraženom sa Ilidže, Novog Sarajeva, Zavidovića i Žepča, potvrdila je jutros za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.


Sa posljednjim jutrošnjim rezultatima iz KCUS-a u Bosni i Hercegovini je ukupno registrirano preko 420 pozitivnih na COVID-19. Ovaj broj uključuje osobe koje se vode kao oporavljene (17), kao i umrle (13).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još