VLADA FBIH SREMNA DA PRIHVATI INICIJATIVU

Pomjera li se plaćanje PDV-a za kraj mjeseca: Bevanda i Tageltija protiv, briga ih za interes bh. ekonomije i njenih građana!

Biznis Klub31.03.20, 11:11h

Pomjera li se plaćanje PDV-a za kraj mjeseca: Bevanda i Tageltija protiv, briga ih za interes bh. ekonomije i njenih građana!
Ovaj zahtjev, pored niza drugih, entitetskim vladama i Vijeću ministara usaglašeno su poslali Udruženje poslodavaca FBiH i Unija udružeja poslodavaca Republike Srpske

 

 


Pandemija korona virusa postala je istinska prijetnja za ekonomiju u BiH i sve je više glasova u javnosti koji upozoravaju na zastrašujuće i razorne efektne koja ona u brzom roku može napraviti prirednom životu zemlje.


Jedan od prioritetnih zahjeva koji se može čuti ovih dana jeste da se zakonom čim prije regulira datum uplate PDV-a, te da se umjesto do desetog u mjesecu njegovo plaćanje pomjeri na zadnji dan u mjesecu, što je inače praksa u mnogim evropskim zemljama. 


Ovaj zahtjev, pored niza drugih, entitetskim vladama i Vijeću ministara usaglašeno su poslali Udruženje poslodavaca FBiH i Unija udružeja poslodavaca Republike Srpske.


Kako saznajemo, u Vladi Federacije postoji spremnost da se podrži ova incijativa. 


Premijer Fadil Novalić o tome kaže: 


- Mislimo da je vrijeme za pomjeranje roka, naročito imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju izazvanu epidemijom korona virusa. Ovo je opcija koja preduzećama daje nove mogućnosti u svom poslovanju i planiranju.


Isti stav ima i Edita Đapo, predsjednica Kriznog šta za ekonomiju FBiH, koja u ime ovog krizog tijela Vlade Federacije predlaže da se ova inicijativa stavi u hitnu proceduru.


Također, ovaj za stavljanje ovog prijedloga u hitnu proceduru je i predsjednik Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić.


Međutim, ubrzo se oglasio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u VM i predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, sa saopćenjem u kojem iznosi negativan stav o ovome prijedlogu.


- Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i sudjelovanje svih u BiH i to uz puni konsenzus - smatra Bevanda.


Istovremeno, Bevanda je u svome reagiranju iznio bojazan da bi ova mjera dovela do trenutne nelikvidnosti svih nivoa vlasti.


No, ovaj Bevandin stav otkriva pravu pozadinu njegovog protivljenja i jedno je od svjedočanstava bahatosti vlasti u BiH, koja je razvila ogroman birokratsko-administrativni aparat i tvroglavo čuva svoje privilegije, bez obira kakve to efekte ostavlja na ekonomiju zemlje, ali i sve građane koji žive u njoj.


Isti stav kao Bevanda ima, saznaje se, i Zoran Tageltija, predsjedavajući Vijeća Ministara, što dodatno otežava donošnje zakona o pomjerenja plaćanja PDV-a, koju privatni sektor već godinama traži.


Očito je da ovdašnji političari, (isključivo) zbog vlastitih uskogrudih interesa, nemaju svijest o dubini krize u koju zemlja ovih dana upada i kakve posljedice ona može imati za sve nas.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još