Uživo/ Korona kriza u BiH

Još jedan smrtni slučaj u Republici Srpskoj: Preminuo muškarac

Hronika31.03.20, 21:48h

Još jedan smrtni slučaj u Republici Srpskoj: Preminuo muškarac
Testirano je 179 uzoraka od kojih je 25 novih slučajeva potvrđenih na korona virus

 

21:45-  Muškarac starije životne dobi treća žrtva koronavirusa u ovom danu u Republici Srpskoj.

-U  Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uprkos maksimalnim naporima ljekara i osoblja naše ustanove da mu spasu život, preminuo još jedan pacijent, muškarac starije životne dobi – saopćeno je je večeras iz te zdravstvene ustanove.

Riječ je o pacijentu iz Banje Luke kod kojeg je ranije bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, a koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 28. marta.

To je treći smrtni slučaj od koronavirusa u toku dana, a četvrti do sada u RS

 

20:45-  Na području Unsko-sanskog kantona kod tri osobe potvrđena je zaraza od COVID-19, tačnije kod dvije iz Velike Kladuše i jedne u Bihaću.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 50 uzoraka, od kojih je pet pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, tj. iz Čitluk četiri i Konjic jedan.

Također, po jedna osoba iz Zvornika, Šekovića i Milića pozitivna je na korona virus, saopštio je komandant zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Stevanović.

Ukupno na nivou države, zaključno sa 20 sati, na COVID-19 je pozitvno 419 osoba, od čega je 17 oporavljenih, a 12 je smrtnih slučajeva.

 

17:30 - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je u Brčkom do danas 1098 osoba u izolaciji, od 62 osobe koje su testirane na koronavirus dobiveno je 55 rezultata od kojih je 49 negativno, a šest pozitivno. Na rezultate za sedam osoba se još uvijek čeka.

 

 "Troje novozaraženih imamo na području Distrikta. Oni su svi smješteni u posebnom, izvdojenom dijelu bolnice za oboljele od koronavirusa. Dvije osobe koje su došle iz Kliničkog centra u Tuzli, imaju početak upale pluća, što se, prema riječima ljekara, može svrstati u srednje tešku kliničku sliku, a jedna osoba koja je došla iz Austrije ima blažu kliničku sliku", rekao je Milić na konferenciji za novinare.

 

 On je dodao da je zdravstveno stanje ženske osobe iz Špionice, za koju je ranije objavljeno da je oboljela, bolje i da se ona oporavlja dok se dvije osobe koje su identificirane kao prvozaražene u Brčkom, osjećaju dobro i nemaju tegoba, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH

 

14:39 - U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđeno je deset novih slučajeva covida-19 - pet u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu.

 

- Nemamo precizne podatke o pet novozaraženih na području Mostara i liječnici istražuju mogu li se oni svrstati u neki od postojećih klastera. Izgledno je da neke od njih nećemo moći svrstati u postojeće klastere što dodatno otežava trenutnu situaciju - istaknuo je na konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka.

 

Na području HNŽ-a do sada su 54 osobe bile pozitivne na novi koronavirus. Trenutno su četiri osobe smještene u izolatorij Klinike za infektivne bolest SKB Mostar, tri su na respiratoru u teškom stanju, a jedna osoba prima kisik.

 

14:06 - Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je dosad izvršeno ukupno 272 testiranja na koronavirus, te da se pokazalo da su pozitivna 24 naša sugrađanina.

 

To znači da je u ukupnom broju 10 posto pozitivnih, a testiranje se, kako je dodala, vrši s medicinskim i epidemiološkim indikacijama. Također, prema njenim riječima, ovaj broj govori u prilog da 90 posto akutnih respiratrnih simptoma pripada influenci ili nekim drugim akutnim respriratornim uzročnicima. Tri građanke su hospitalizirane i radi se o osobama koje su stabilne i bez teške kliničke slike i vjerovatno u nekom narednom periodu odlaze na kućno lječenje.

 

13:53 - Dvojica muškaraca starije životne dobi, pozitivni na koronavirus, preminuli su danas u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

 

„Obavještavamo javnost i medije da su danas 31. marta u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uprkos maksimalnim naporima ljekara i osoblja naše ustanove da im spasu život, preminula dva pacijenta, muškaraci starije životne dobi“, saopšteno je iz UKC-a.

 

Riječ je o pacijentima iz Banjaluke i Laktaša kod kojih je ranije bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, a koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

 

Pacijent iz Banjaluke liječio se u Klinici za infektivne bolesti od 22. marta, a pacijent iz Laktaša od 27. marta 2020. godine.

 

10:10 Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, potvrdio je da je u ovom bh. entitetu novih 25 osoba zaraženo korona virusom.

 

Testirano je 179 uzoraka od kojih je 25 novih slučajeva potvrđenih na korona virus. Radi se o 12 žena i 13 muškaraca.

 

20 osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša i jedna iz Šipova.

 

Uglavnom se radi o porodičnim klasterima, međutim, javljaju nam se i pojedini slučajevi gdje ne znamo tačne kontakte, kazao je Šeranić.

 

10:00 - U toku noći u Zavoda za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirano je 68 osoba. Kod njih sedam je ustanovljena zaraza koronavirusom.  

 

Pet osoba je iz Tuzle, po jedna iz Lukavca i Srebrenika.

 

Ukupno na TK je koronavirusom zaraženo 37 osoba.

 

08:35 - Još osam osoba u BiH testirano je pozitivno na Covid-19. 


U Sarajevu je registrirano pet novih slučajeva zaraze kotonavirusom, potvrđeno je s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

 

Riječ je o tri osobe iz općine Centar i dva slučaja na Ilidži. 

 

Zabilježena su i tri slučaja pozitivna na Covid-19 u Brčko distriktu. Ukupno su tokom noći testirana 72 uzorka.

 

08:30 - U ponedjeljak poslijepodne na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na covid-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih.

 

Pet pozitivnih testova dolazi iz Mostara, tri iz Čitluka i jedan iz Širokog Brijega, priopćeno je kasno sinoć iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

 

Na SKB Mostar od posljedica infekcijom novim koronavirusom do sada su preminula četiri pacijenta, po jedan iz Konjica, Gruda, Mostara i Širokog Brijega.

 

08:15 - Prvozaražena pacijentica koronavirusom u Širokom Brijegu, odnosno Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), preminula je u ponedjeljak navečer na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.


Riječ je o 75-godišnjoj ženi iz mjesta Jare, kod Širokog Brijega, koja je bila u težem zdravstvenom stanju nekoliko proteklih dana te je bila priključena na respirator, potvrđeno je Feni iz Stožera civilne zaštite ZHŽ-a. 


Ovo je druga smrt u ZHŽ-u nakon što je u subotu od posljedica uzrokovanih koronavirusom preminuo muškarac (65) iz Gruda.


Služba za civilnu zaštitu Konjic objavila je da je sinoć uzeto 17 uzoraka od osoba s područja te općine koji su testirani na prisustvo koronavirusa.


Od 17 testiranih uzoraka 14 je negativno, jedan je pozitivan, dok će se dva uzorka ponovo testirati, saopćeno je iz Službe za civilnu zaštitu Konjic.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još