Proizvodnja nesmetano teče

Studen: Prioritet nam je snabdijevanje domaćeg tržišta

Biznis Klub29.03.20, 18:08h

Studen: Prioritet nam je snabdijevanje domaćeg tržišta
Proizvodni pogoni fabrike jestivog ulja BIMAL rade bez zastoja, pa je i obim proizvodnje zbog potreba tržišta na maksimumu. Ima li se na umu da su proizvodni kapaciteti brčanskog BIMAL-a značajno veći od godišnje potrebe cijelog tržišta Bosne i Hercegovine, onda se može pretpostaviti da je snabdijavanje dugoročno osigurano i stabilno, čak i u trenutku kada su na snazi vanredne mjere u zemlji

 

Proizvodnje fabrika u Agroindustrijskom kompleksu Studen Holdinga u Brčkom, BIMAL-a i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera mogu da potpuno zadovolje potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini. Pored toga zalihe repromaterijala u logističkim centrima tog kompleksa su dovoljne, te proizvodnja nesmetano teče.

 

- Transport repromaterijala iz okolnih zemalja jeste otežan, međutim situacija se mijenja i zahvaljujući aktivnom radu naših vozača, teretni saobraćaj funkcioniše, usporeno, zbog kolona na graničnim prijelazima, ali bez uticaja na proizvodnju. Sa druge strane, Željeznice Federacije i Republike Srpske isto tako uspješno dopremaju sirovine u Agroindustrijski kompleks Brčko zahvaljujući čemu proizvodnja osnovnih životnih namirnica nije ugrožena - izjavio je Feni predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen.

 

Proizvodni pogoni fabrike jestivog ulja BIMAL rade bez zastoja, pa je i obim proizvodnje zbog potreba tržišta na maksimumu. Ima li se na umu da su proizvodni kapaciteti brčanskog BIMAL-a značajno veći od godišnje potrebe cijelog tržišta Bosne i Hercegovine, onda se može pretpostaviti da je snabdijavanje dugoročno osigurano i stabilno, čak i u trenutku kada su na snazi vanredne mjere u zemlji.

 

Što se tiče proizvodnog asortimana fabrika koje djeluju u okviru Studen Holdinga u Brčkom, on je isti kao i prije vremena proglašavanja vanrednog stanja.

 

- Naši proizvodi su ujedno i osnovne životne namirnice. Jestivo ulje i šećer su uvijek traženi artikli, a kultura spremanja hrane kod kuće, bilo slane ili slatke je posebno izražena sada kada svi nastojimo da ostanemo u svojim kućama i da ne izlazimo bez potrebe napolje. Dodatno, proizvodnja MINGOS kafe takođe je u proizvodnom asortimanu naše poslovne grupe. Plasman ovih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu nam je prioritet, dok se izvoz realizuje u skladu sa trenutnim logističkim mogućnostima - naglasio je Studen.

 

Dodao je da sve kompanije članice STUDEN Holdinga, i u BiH i u svijetu, redovno izvršavaju sve svoje obaveze prema dobavljačima, radnicima i državi, a o mogućim posljedicama epidemije koronavirusa po poslovanje još je rano govoriti.

 

On ističe da je fokus svih uposlenih na kontinuitetu proizvodnje u jedinim fabrikama jestivog ulja i šećera u zemlji, BIMAL-u i STUDEN-AGRANA Rafineriji šećera. Stabilnost proizvodnje, i dopreme proizvoda do potrošača, uz poštovanje svih mjera opreza, su osnovni prioritet Uprave i zaposlenih, naglasio je Studen.

 

Kada je riječ o cijeni proizvoda i eventualnim poskupljenjima, Studen kaže da je cijena uvijek uslovljena kretanjem cijena repromaterijala i logistike. U slučaju kada su cijene repromaterijala visoke, nije moguće proizvesti gotov proizvod i prodati ga jeftinije od cijene koja je plaćena za repromaterijal. Dodatno, u svakom trenutku proizvodnja mora teći u kontinuitetu kako ne bi došlo do odstupanja u snabdijevanju tržišta.

 

Što se tiče organizacije rada u trenutnim vanrednim okolnostima, kompanije u sastavu te poslovne grupe rade prema odlukama i uredbama koje su propisale nadležne institucije, te je i postupanje zaposlenih potpuno usklađeno sa odlukama koje su na snazi.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!