MINISTAR SIGURNOSTI BIH TRAŽI SMJENU MEHMEDA KULIĆA

Hadžibajrić žestoko uzvraća Radončiću: Zapitajte se po čijim direktivama rade Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo?!

Front29.03.20, 10:59h

Hadžibajrić žestoko uzvraća Radončiću: Zapitajte se po čijim direktivama rade Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo?!
Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste mr Ibrahim Hadžibajrić oštro osuđuje svaku vrstu politikanstva koju ministar Radončić koristi u ovom kritičnom momentu i odbacuje njegov poziv za smjenu prof. dr. Mehmeda Kulića

 

 


Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer se oglasio putem instagrama tražeći od Vlade KS smjenu direktora JU Dom zdravlja Mehmeda Kulića.


- Vidim i čujem mnogo argumentiranih primjedbi i zaista dramatičnih poziva građana, odnosno pacijenata i njihovih porodica, koji se žale na postupke pojedinih ljekara i osoblja u domovima zdravlja.
Nova Vlada KS dobro se bori sa mnogim izazovima, ali mora pokazati sluh i odgovornost da odmah reagira i smijeni čelnog čovjeka ove institucije. Svi menadžeri, ne samo u zdravstvu, koji su kapacitirani za uobičajene i rutinske situacije, moraju svoje pozicije odmah prepustiti onima koji su brži, energičniji, odgovorniji i etički svjesniji Hipokratove zakletve. Zato, kao predsjednik SBB-a i dio koalicije u Kantonu Sarajevo, zahtijevam da se dosadašnji direktor promptno zamijeni. Nema se vremena za gubljenje, ljudi umiru, a eskalacija pandemije, koja traži maksimalnu organizaciju i angažiranje zdravstvenih institucija, tek se očekuje. Svaki dan je u ovoj situaciji velik i nenadoknadiv - naveo je Radončić.


Uslijedila je reakcija predsjednika Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i predsjednika Ibrahima Hadžibajrića


Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste mr Ibrahim Hadžibajrić oštro osuđuje svaku vrstu politikanstva koju ministar Radončić koristi u ovom kritičnom momentu i odbacuje njegov poziv za smjenu prof. dr. Mehmeda Kulića, prenosi Nap.ba.


- Ovakvi nepromišljeni potezi aktuelne vlasti ne vode ničemu, a pozivi na smjene samo su prikrivanje vlastite nesposobnosti i činjenice da skoro dvije godine poslije izbora ova zemlja još nema formiranu Vladu FBiH, a te greške sada svi ispaštamo. Ministre, odgovorite nam šta se, u ključnom momentu za sigurnost naših građana, dešava sa Federalnim kriznim štabom CZ-a i šta znači to restruktuiranje? Odgovorite narodu kako je moguće da u vrijeme pandemije virusa COVID 19 u našem Federalnom štabu nema ministra zdravlja FBiH niti stručnih lica: epidemiologa, virusologa…Da li se uopšte zna ko upravlja ovom situacijom, i ključno pitanje u svemu KO nabavlja opremu i testove?


Ako smatrate da je JU Domovi zdravlja najslabija karika u lancu, onda biste se trebali zapitati po čijim direktivama i naredbama rade Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo, ko je utvrdio protokole za rad i protokole po kojim primaju pacijente? 


Zbog svih neupućenih, pojasnit ćemo da prof. dr. Mehmed Kulić kao direktor JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo postupa prema naredbama Kantonalnog štaba civilne zaštite, te pojedinim direktnim naredbama Federalnog kriznog štaba. Sve što su ovi štabovi naložili Domovima zdravlja provedeno je, ali javnost s tim možda nije dovoljno upoznata. 


Direktnim  naredbama ovih štabova Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo prilagodili su svoje radno vrijeme i osposobili telefonske linije koju su na raspolaganju 24/7. Obaveze Domova zdravlja su definisane Planom postupanja u kriznim situacijama: propisano je da idu u kućne posjete, nastave voditi brigu o hroničnim bolesnicima, oforme trijažne kontrolne  šatore i drugo. A, najvažnije pitanje testiranja na COVID 19 nije pitanje koje treba postavljati prof. dr. Kuliću. Domovi zdravlja briseve na COVID 19 mogu raditi SAMO prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo KS, a pritom Domovi zdravlja nikad nisu radili ove briseve, niti ih imaju! Dakle, ponavljamo pitanje: KO nabavlja testove?


Kako bi javnost imala pune informacije, ovom prilikom vas obavještavamo da je prof. dr. Mehmed Kulić u proteklim danima aktivno sarađivao sa svim Općinskim štabovima civilne zaštite u KS koji su odmah shvatili ozbiljnost situacije i izdvojili sredstva za nabavku zaštitne opreme Domovima zdravlja. Dosad su Domovi zdravlja nabavili opremu koja će se koristiti u borbi protiv virusa COVID 19 vrijednu gotovo 150.000 KM. Prof. dr. Mehmed Kulić kao ugledni ljekar sa dugogodišnjom praksom daje maksimalne napore da ove ustanove odgovore  izazovu koji je pred njima i pomognu građanima koliko je u njihovoj mogućnosti, ali kao i svi ostali u ovom zemlju, trenutno mora poštovati odluke kriznih štabova i postupati po njima.


S obzirom na ozbiljnost situacije usljed širenja virusa COVID 19 u cijeloj zemlji, Nezavisna bosanskohercegovačka lista neće se više upuštati u ovakve polemike i danas reagujemo samo kako bismo zaštitili ugled i dignitet našeg člana prof. dr. Mehmeda Kulića, a sve dalje odluke po pitanju rukovođenja JU Domovi zdravlja KS prepuštamo Vladi Kantona Sarajevo - navodi Hadžibajrić u svom odgovoru ministru Radončiću.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još