KONAKOVIĆ U VATRI KORONA KRIZE

Gospodo, tik-tak, tik-tak... Šta čeka Vlada KS?! Taksimetar kuca i ubrzava, dnevno 63 radnika ostaju bez posla!

Front28.03.20, 19:23h

Gospodo, tik-tak, tik-tak... Šta čeka Vlada KS?! Taksimetar kuca i ubrzava, dnevno 63 radnika ostaju bez posla!
Sumirajući alarmantno stanje i u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji BiH, po tom pitanju, na svom Facebook profilu aktuelnu situaciju prokomentarisao je lider Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, ističući nespremnost nedavno formirane nove Vlade KS da se uhvati u koštac sa vanrednom situacijom

 

Dok se brojke zaraženih korona virusom nižu, te broje prve žrtve u Bosni i Hercegovini, katastrofalne ekonomske posljedice koje su tek počele već uzimaju danak. Bez posla je u kratkom vremenskom periodu samo u Kantonu Sarajevo ostalo više stotina ljudi, tačnije 362 radnika - što se zvaničnih podataka tiče. A ovo je tek početak i teško je i zamisliti na kojoj cifri će se brojka otpuštenih zaustaviti.

 

A za to vrijeme sve oči uprte su u Vladu KS i iščekivanje da se donesu neophodne mjere za spas privrede i koliko-toliko ublažavanje razarajućih posljedica pandemije. Međutim, redaju se prijedlozi, planovi, ideje, vrijeme prolazi, stanje je sve teže, a konkretnih ekonomskih mjera još ni na vidiku.

 

Sumirajući alarmantno stanje i u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji BiH, po tom pitanju, na svom Facebook profilu aktuelnu situaciju prokomentarisao je lider Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, ističući nespremnost nedavno formirane nove Vlade KS da se uhvati u koštac sa vanrednom situacijom. 

 

A taksimetar kuca sve brže i brže...       


- Saopštili su da su od proglašenja stanja prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo bez posla ostala 362 radnika. Nisu naglasili da je od toga 316 u prošloj sedmici!‼️


Šesdesettri (63) osobe dnevno (siguran sam da je brojka veća, ali se još nisu prijavili na biro)!


Za 362 prijavljena radnika Kanton je dužan izdvojiti 136.474 KM mjesečno u vidu zakonski propisane nadoknade‼️
Pored toga snosi i troškove zdravstvenog osiguranja!


Troškovi su, dakle, počeli, Vlada još uvijek nije predložila mjere... Vlade ostalih kantona, a posebno Vlada Federacije, i dalje su u fazi planiranja, priprema, ideja‼️!


Kad bi ostao ovaj prosjek, a garantujem da će biti mnogo, mnogo više ljudi koji se prijavljuju, dnevni trošak je 23.751 KM, samo u Sarajevu‼


Mjere na čekanju, formiraju se timovi, prikupljaju ideje, a taksimetar kuca i ubrzava.
Ovo vam je, gospodo, tik-tak, tik-tak, tik-tak -
poručuje Konaković u svom FB postu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još