Potvrđeno

Žena zaražena koronavirusom u Tuzli je medicinska sestra iz Centra za srce

Hronika27.03.20, 21:13h

Žena zaražena koronavirusom u Tuzli je medicinska sestra iz Centra za srce
Informacije koje je dala Mulić su trenutno jedino zvanično i provjereno što se sada može reći, a nakon što je objavljeno da je jedna osoba iz Tuzle i jedna iz Lukavca zaražena koronavirusom

 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić potvrdila je za Faktor da je pacijentica iz Tuzle kojoj je potvrđen koronavirus medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer, koji se ranije zvao Centar za srce.

 

- Mi još uvijek nismo ušli u Centar za srce tako da ne možemo govoriti o tome. Poduzimamo mjere i procjenu pacijenata i tek tada ćemo odlučiti gdje će biti smješteni. Nisu tačne informacije da je tamo već određen broj osoba u izolaciji - rekla je Mulić.

 

Ona je ovu izjavu dala Faktoru, nakon što smo je pitali u vezi s informacijama koje su se pojavile u Tuzli, a prema kojima je veći broj osoba, uposlenika i medicinskog osoblja iz Centra za srce već u izolaciji.

 

U ovom momentu nisu poznati detalji o njenom kretanju, mogućim kontaktima te ostalo.

 

Informacije koje je dala Mulić su trenutno jedino zvanično i provjereno što se sada može reći, a nakon što je objavljeno da je jedna osoba iz Tuzle i jedna iz Lukavca zaražena koronavirusom.

 

To su ujedno, trenutno, jedina dva slučaja zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu.

 

U TK je danas testirano 17 uzoraka, od toga su dva pozitivna, a radi se o osobama iz Tuzle i Lukavca, rekla je za RTV TK ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

 

- Prema informacijama koje ja imam jedna osoba je putovala van BiH i nalazila se u samoizolaciji. Sada se ide u obradu prvih i drugih kontakata, obje osobe, njihova daljanja epidemiološka obrada i ići će u izolatorij jer tako nalaže procedura - rekla je Čolić.

 

Ministrica je za tuzlansku RTV 7 pojasnila da ne treba širiti paniku, a pozvala je prve kontakte oboljelih da se jave i da se njim što prije urade testovi.

 

- Uzorci su uzimani na mjestima gdje oboljeli žive, a oni će sada biti prebačeni u izolarorij - zaključila je Čolić

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!