Direktor Porezne uprave FBiH predlaže ključne poteze

11 mjera za spas ekonomije nakon korona virusa: Kome smanjiti plate, šta uraditi sa PDV-om, šta sa plaćanjem doprinosa...

Biznis Klub25.03.20, 21:31h

11 mjera za spas ekonomije nakon korona virusa: Kome smanjiti plate, šta uraditi sa PDV-om, šta sa plaćanjem doprinosa...
Prijedlozi mjera nastali su kao rezultat analize aktuelne situacije i projekcije posljedica pandemije, a u okviru svakodnevne saradnje i komunikacije Porezne uprave FBiH, Vlade FBiH i privrednih subjekata

 

 


Uporedo sa sprječavanjem ubrzanog širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i reguliranjem cjelokupnog zdravstvenog aspekta te pandemije, nadležne institucije u našoj zemlji razmatraju niz mjera koje ne neophodno poduzeti s ciljem saniranja negativnih ekonomskih posljedica.


Za rješavanje ekonomskog aspekta pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, potrebno je, smatra direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović, provesti niz mjera, koje je on sažeo u 11 ključnih tačaka, a prenosi ih Faktor.


Prijedlozi mjera nastali su kao rezultat analize aktuelne situacije i projekcije posljedica pandemije, a u okviru svakodnevne saradnje i komunikacije Porezne uprave FBiH, Vlade FBiH i privrednih subjekata.


Mjere koje predlaže direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović u nastavku pročitajte u cijelosti:


1. Predlažem hitne izmjene Zakona o budžetima i izvršenju budžeta, kojim će se omogućiti da se sva neutrošena namjenska i nenamjeska sredstva na računima budžeta FBiH, kantona i općina za projekte koji nisu započeti ili za koje nisu izdate fakture i narudžbe dobavljačima osloboditi i staviti na raspolaganje poreznim obveznicima na ime kratkoročnih beskamatnih pozajmica za isplate plaća, nabavke prehrambenih roba (prema zvaničnim podacima ovih sredstava kod komercijalnih banaka ima više od jedne milijarde KM).


2. Hitno izmijeniti zakon o PDV-u i propisati rok za podnošenje PDV prijava i uplatu PDV-a do kraja mjeseca za predhodni mjesec, te medecinsku opremu i lijekove osloboditi plaćanja PDV-a do proglašenja prestanka stanja nesreće ili uvesti kontigente.


3. Hitno izmjeniti Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima i omogućiti isplatu plaće bez uplate poreza na dohodak i doprinosa svim poslodavcima kojima je zabranjen rad i koji imaju pad prihoda više od 20 posto, a ne otpuste radnike za mjesece februar, mart i april. Porez na dohodak i dorinose za ove mjesece uplatiti do 30. juna 2020. godine, odnosno u roku od 60 dana od dana proglašenja prestanka stanja nesreće u FBiH.


4. Sve porezne obveznike kojima je zabranjen rad osloboditi plaćanja akontacije poreza na dobit za mjesece mart, april i maj 2020. godine, odnosno za mjesece do dana proglašenja prestanka stanja nesreće u FBiH, plus 30 dana.


5. Hitno izmjeniti Zakon o zateznim kamatama na javne prihode i propisati moratorij na obračun zateznih kamata na javne prihode od tri mjeseca, odnosno u roku od 60 dana od dana prestanka proglašenja stanja nesreće u FBiH, a kamatu od 14,6 posto godišnje ili 0,04 posto dnevno, koliko sada iznosi, smanjiti minimalno na 10 posto, koliko iznosi i zatezna kamata na dužničko povjerilačke odnose u privredi.


6. Hitno izmijeniti Zakon o bankama i propisati moratorij za povrate kredita na period dok traju mjere, odnosno na period od minimalno 60 dana bez prava obračuna bilo kakvih kamata ili troškova u ovom periodu. Također bankama zabraniti iznošenje gotovine iz BIH do dana prestanka proglašenja stanja nesreće u FBiH. Iznošenje gotovine dozvoliti samo uz saglasnost Centralne banke BiH.


7. Hitno izmijeniti Zakon o plaćama državnih službenika i smanjiti plaće za, primjera radi, deset posto, a ova sredstva usmjeriti u fond za oporavak privrede.


8. Hitno izmijeniti Zakon o javnim preduzećima i propisati da subjekti kojima je zabranjen rad svoje fakture za mjesece mart, april i maj mogu platiti bez obračuna zateznih kamata u roku od 90 dana ili da plate 50 posto fakture, a ostatak u roku od 90 dana, od dana prestanka proglašenja stanja nesreće u FBiH.


9. Uvesti prekid trajanja rokova za sve upravne i druge postupke koji dospijevaju od 19. marta 2020. do 15. aprila 2020. godine, odnosno dok traje proglašenja stanja nesreće u FBiH, plus deset dana nakon kojih normalno počinju teći rokovi.


10. Sve rokove za podnošenje svih poreznih prijava produžiti za 60 dana, odnosno dok traje proglašenje stanja nesreće u FBiH, plus deset dana.


11. Obustaviti do 31. maja 2020. godine sve javne prodaje imovine u prisilnoj naplati, odnosno dok traje proglašenja stanja nesreće u FBiH, plus 20 dana.

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još