aida pilav o klasterima, žarištima, testovima

Posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster: Privatna kompanija je zatvorena, 23 osobe poslane su u samoizolaciju

Hronika25.03.20, 14:06h

Posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster: Privatna kompanija je zatvorena, 23 osobe poslane su u samoizolaciju
- Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja - kazala je Pilav

 

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav je kazala da trenutno u KS, u bazi odataka Zavoda za javno zdravstvo, ima 1.633 osobe kojima je određena mjera izolacije, te da je u posljednjih 48 sati zabilježen podatak o 207 osoba koje su izašle iz izolacije na preporučen način, prenosi Faktor.

 

- S obzirom na epidemiološko stanje i situaciju, najviše je u posljednjih 24 sata bilo upita u vezi s povećanim brojem pozitivnih osoba. Mi imamo još dvije potvrde od sinoć, od kojih je jedna bila postportem, od jedne naše sugrađanke koja je nažalost preminula. U posljednjih 48 sati su se povećala epideomiološka žarišta, što znači da već imamo otvorenih četiri ili pet klastera – izjavila je Pilav.

 

Epidemiolozi u KS, poručila je, rade klasterisanje i povećavaju broj kontakata, a kazala je da je posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster.

 

- Radi se o jednoj privatnoj kompaniji koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije. Naši epidemiolozi sada ubrzano rade na tome. Ovo je scenarij koji smo mi očekivali – kazala je Pilav.

 

U prethodnom periodu su Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Ministarstvo zdravstva napravili kompletno informatičko uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u KS, uključujući trijažne šatore, mikrobiološke laboratorije i apoteke tako da, tvrdi, postoji mogućnost za potpuno praćenje ljudi koji su u samoizolaciji i praćenje zdravstvenog nadzora.

 

- U toku je nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju u narednih nekoliko sati. Važno je napomenuti da su u današnjim testiranjima kontakti u vezi s nekoliko klastera koje pratimo – izjavila je Pilav.

 

Dodala je da je sklopljen ugovor sa mikrobiološkom laboratorijom, u kojoj će se koristiti prostor, aparati i kadar.

 

- Imamo solidan broj testova, što bi nam moglo pomoći da u narednom periodu idemo sa intezivnijim testiranjem kontakata. To je stvar koju smo mi ovih dana zagovarali i danas praktično riješili – kazala je Pilav.

 

Naglasila je da trenutno u KS nema hospitaliziranih pacijenata u vezi s koronavirusom, te da se očekuje nova pošiljka testova.

 

- Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija u svim zemljama, shodno tome se mijenja strategija testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja. To se obično dešava kada se u zemlji nađe nekoliko klastera, odnosno nekoliko žarišta, kao što je sad situacija u KS. Mi smo bili spremni za tu situaciju – najavila je predsjednica Kriznog štaba.

 

Da bi se izbjegao dolazak pacijenata u domove zdravlja, donesena je odluka da se hronične terapije ne propisuju na tri, već na šest mjeseci.

 

Direktor Domova zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao da je jučerašnja reanimacija oboljele pacijentice u Domu zdravlja Ilidža bila neuspjela, te da su sinoć poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere u tom Domu zdravlja i da je zatvorena ambulanta "u kojoj je krenulo sve to".

 

- Što se tiče samog slučaja ove pacijentice, ona je nekoliko puta dolazila u Dom zdravlja. Uvijek je bila u tretmanu, imala je terapiju za respiratorne smetnje, kako osnovnu tako i simptomatsku. Međutim, u nekoliko navrata, što decidno stoji u zapisima koje su pravili doktori, nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza niti sa nekim ko je došao sa ugroženog područja niti sa bliskim kontaktom. U više posjeta je provjeravana ta epidemiološka veza koja nije mogla biti nađena - izjavio je Kulić.

 

Dodao je da je "u našem miljeu" moguće da se postfestum saznaju podaci koji su bili izrazito važni.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još