Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i epidemiologinja

Prof. dr. Semra Čavaljuga: Kako virus ne unijeti u kuću i do kada će epidemija trajati?

Hronika25.03.20, 09:32h

Prof. dr. Semra Čavaljuga: Kako virus ne unijeti u kuću i do kada će epidemija trajati?
U ovom momentu poznata je inkubacija od 14, 15 dana tako da ako ne zabilježimo jedan novi slučaj, onda je 28 do 30 dana maksimum za koji možemo reći epidemija je završena. Da bi pandemija bila završena, onda treba da u svijetu ne bude nijednog novog slučaja

 

Prof. dr. Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta Sarajevo i epidemiologinja, govorila je za N1 o tome kako se možemo zaštititi od korona virusa i dokad bi epidemija mogla trajati.

 

Prof. dr. Čavaljuga je kazala da se u ovo vrijeme izolacije i samoizolacije ne može stati sa edukacijom budućih doktora te da su u vrlo kratkom vremenu uspjeli da se organizuju u održavanju online nastave.

 

Odgovarajući na pitanje do kada će ova epidemija korona virusa trajati, kazala je da kada se u epidemiologiji proglašavaju zavorenim, to je dvostruki period maksimalne inkubacije.

 

- U ovom momentu poznata je inkubacija od 14, 15 dana tako da ako ne zabilježimo jedan novi slučaj, onda je 28 do 30 dana maksimum za koji možemo reći epidemija je završena. Da bi pandemija bila završena, onda treba da u svijetu ne bude nijednog novog slučaja. Zašto je dvije inkubacije? Zato što je moguće da neko bude bez simptoma i u periodu maksimalne svoje inkubacije zarazi nekog drugog i zato se čeka taj dvostruki period. Sa ovom vrstom korona virusa nisu poznate sve informacije, tako da se pojavljuju informacije da mu je maksimalna inkubacija i nešto malo duže.

 

Ako govorimo za Sarajevo konkretno, problem je što smo sinoć imali pozitivni potvrđeni slučaj, inače bi mogli reći da je Sarajevo barem u narednim mjesec dana bez novih slučajeva. Za sam svijet to je jako teško prognozirati s obzirom da neke zemlje tek dižu mjere koje je naša zemlja uvela. ne smije biti kontakata, kretanja, jer mlađe osobe mogu prenijeti virus a da nemaju simptoma. Kada svaka to zemlja uvede i bude se poštovalo, možemo reći da se negdje približava kraj. Kina je skoro četiri mjeseca u svojim mjerama i polako izlaze iz svojih mjera i tu možemo vidjeti efikasnost takvih mjera koje vjerovatno za mnoge izgledaju restriktivne i nepotrebne, ali su neophodne i moraju se poštovati - naglasila je prof. dr. Čavaljuga.

 

Odgovorila je i na pitanje šta tebamo radtiti s onim što unosimo u kuću, sa odjećom, namirnicima.

 

- Naša trenutna prednost je što virus nije toliko prisutan okolo, tako da je većina hrane koju kupujemo uvezena prije mjesec ili dva. Slabo ima uvoza u ovom momentu tako da tu možemo biti donekle sigurni. U onom momentu kada bude scenario kao u Italiji, Kini, a nadam se da neće, onda je virus sveprisutan okolo i svakako bi po namirnice bilo poželjno ići sa rukavicama i sve što se donosi, od voća i povrća, oprati. Jedna od preporuka je za Italiju da se cipele koje se nose vani da se odaberu jedne i da se ostavljaju pred vratima, da se ne unose u kuću. Površine se mogu dezinficirati priručnim sredstvima, na primjer varikina - razblažiti je s vodom - dec na litar vode. Također se mogu koristiti standardna sredstva za sanitarne čvorove.

 

Jučer je u Sarajevu premijer rekao da će se izvršiti organizovana dezinfekcija haustora. Svakako je mjera i pranje ruku što češće, jer sve studije govore da je najefikasnije detaljno pranje ruku jer se tako skidaju sve bakterije s ruku. Kod korona virusa se zna da ima lipidnu membranu koja se skida sa sredstvima koja rastvaraju masnoću i unište na naki način tu membranu.

 

Od respiratornih virusa se ne može pobjeći - toga svi moramo biti svjesni, zato se i prehlade jako lako šire zrakom i najbolji način zaštite je ako onaj koji je zaražen nosi masku. Paziti da se ne diraju usta, nos da se ne bi unio bilo koji virus. Što se tiče odjeće, bilo bi poželjno oprati sve što nosite taj dan ako mislite da ste došli u kontakt sa nekim ko ima korona virus da bi se spriječilo dalje širenje u stanu. SARS 2 opstaje jako dugo na površinama tako da je najneophodnije dignuti onaj stupanj lične higijene po čemu smo mi poznati, kao i stupanj higijene u stanovima, u prostorima gdje boravimo - potcrtala je prof. dr. Čavaljuga za N1.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!