Specijalistica mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka

Prof. dr. Mirsada Hukić razrješava dileme: 'Minusi ne ubijaju viruse, temperaturne oscilacije na njih nikako ne utječu'

Lifestyle24.03.20, 21:07h

Prof. dr. Mirsada Hukić razrješava dileme: 'Minusi ne ubijaju viruse, temperaturne oscilacije na njih nikako ne utječu'
Mi, inače, mikroorganizme, sojeve, držimo na -80 stepeni pa ga ponovo oživimo, kaže Hukić

 

U cijeloj Bosni i Hercegovini ovih dana zabilježene su dosta niže temperature nego prethodnih dana. Jutros su mnoge građane dočekli snijeg i temperature ispod nule.

 

Ipak, kako je za "Avaz" rekla prof. dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije i član Evropske akademije nauka, virusi ne poznaju temperature.

 

- Virusu minusi ne smetaju. Mi, inače, mikroorganizme, sojeve, držimo na -80 stepeni pa ga ponovo oživimo. Znači, minusi ne ubijaju viruse. U ovim hladnim danima, jedini je problem što se više ljudi okuplja u zatvorenim prostorijama kako bi se ugrijali, a to povlači mnogo veću mogućnost širenja koronavirusa - kaže prof. dr. Hukić.

 

Naglašava da se time šansa za prenošenje virusa povećava.

 

- Vremenske oscilacije nikako ne utječu na virus. On se širi kapljičnim putem, s čovjeka na čovjeka, udisanjem, kada kašljemo, kada kišemo ili kada diramo površine koje su kontaminirane virusima pa potom diramo oči ili usta bez obzira na to koja je temperatura vani - kaže prof. dr. Hukić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još