Redakcija DEPO Portala

Javno izvinjenje Miljenku Jergoviću

Kultura24.03.20, 14:35h

Javno izvinjenje Miljenku Jergoviću
Svjesni smo važnosti pitanja autorskih prava u medijskoj zajednici i zbog toga izražavamo, uz izvinjenje autoru čiji rad poštujemo, svoje žaljenje zbog čitave ove situacije

 

 


Redakcija DEPO Portala upućuje javno izvinjenje gosp. Mljenku Jergoviću zbog neovlaštenog preuzimanja serije njegovih tekstova u našem mediju. 


Izvinjenje objavljujemo nakon dopisa i upozorenja od strane ovlaštenog advokata gosp. Jergovića, poslatog 06. februara ove godine, u kojem se, između ostalog, naglašava kako "način na koji ste objavili tekstove iz priloga ove opomene predstavlja povredu Autorovih moralnih i autorskih prava".


Redakcija DEPO Portala ovim putem, uz javno izvinjenje autoru, naglašava kako je do ove povrede došlo našom greškom i iz zablude, budući da se radi o tekstovima koji su objavljivani u periodu od 2011. godine do 2020. godine. Budući da svih ovih godina nikada nismo bili upozoreni od strane autora o njegovom neslaganju sa objavom ovih tekstova, u zabludi smo smatrali da postoji prešutno odoboravanje od strane autora za objavu ovih tekstova. Naročito, imajući u  vidu da između autora i osnivača portala postoji dugogodišnji kontakt i odnos, koji nikada nije bio u bilo kojoj vrsti medijskog sukoba.


Napominjemo također i da smo u svim tekstovima koje smo prenosili navodili na istaknutom mjestu ime autora i izvor, uz obavezni link, poštujući pravila preuzimanja sadržaja sa drugih medija.


U medijskoj zajednici je poznato da DEPO Portal pripada grupi tzv. novih medija koji su se od samog početka uključili u (samo)regulaciju rada ovih medija, uključujući i pitanja autorskih prava.


Svjesni smo važnosti pitanja autorskih prava u medijskoj zajednici i zbog toga izražavamo, uz izvinjenje autoru čiji rad poštujemo, svoje žaljenje zbog čitave ove situacije.

 


Za redakciju DEPO Portala
Angelina-Duraković Albijanić,
Gl. i odg. urednica

 

 

(DEPO PORTAL/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook