Almir Badnjević, direktor Verlaba

Objasnio zašto Novalićeva najava o 'kopiranju' respiratora nema smisla: Milionske kazne zbog krađe patenata!

Biznis Klub23.03.20, 15:13h

Objasnio zašto Novalićeva najava o 'kopiranju' respiratora nema smisla: Milionske kazne zbog krađe patenata!
Siguran sam da ne postoji ljekar u svijetu koji bi životno ugroženog pacijenta stavio na mašinu koja nije prošla testove i dobila dozvolu za korištenje, kaže Badnjević

 

Prof.dr. Almir Badnjević, direktor firme Verlab, na svom facebook profilu pojasnio je zašto nema smisla izjava federalnog premijera Fadila Novalića, koji je rekao da je "jedna kompanija već preuzela jedan pokvareni respirator iz UKC Tuzla", te da će ga "pokušati kopirati i proizvesti".

 

Badnjević je stoga pojasnio:

 

- U posljednjih par dana me poziva više poznanika (profesora, ljekara, inžinjera) vezano za izradu respiratora u BiH. Različite grupe ljude u različitim gradovima u BiH žele da izrade respiratore za mehaničku ventilaciju pacijenata i tako pomognu oboljelim u BiH, jer se pojavila informacija da su naše bolnice u velikom deficitu sa istima. Na prvu, izuzetno pozitivan i human gest.


Međutim, regulative u oblasti medicinskih uređaja i lijekova su vjerovatno najrigoroznije na svijetu. Sam proces stavljanja medicinskog uređaja na tržište je vrlo komplikovan i dugotrajan (procedura traje preko godinu dana i nije izvodiva u BiH). Samo naslovi procesa su prikazani na slici ispod. Kada i završite svu dokumentaciju na međunarodnom nivou, potrebno je da registraciju izvršite i u BiH, pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH - napisao je Badnjević.

 

- Bez svega toga, siguran sam da ne postoji ljekar u svijetu koji bi životno ugroženog pacijenta stavio na mašinu koja nije prošla testove i dobila dozvolu za korištenje. Kopiranje, kako ga nazivaju pojedini, povući će za sobom milonske kazne zbog krađe patenta i nedozvoljenih umnožavanja. Zapamtite, sve je dobro dok je dobro. Sa nekim stvarima se ne može baš tek tako ekperimentisati. Maska za lice je jedno, a respirator nešto potpuno drugo, koliko god vaše ideje bile humane - upozorio je Almir Badnjević.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još