BURA NAKON ŠOKANTNE ODLUKE KANTONA 10

Radončić: Podnosim krivičnu prijavu protiv izvjesnog Ivana Jozića! Novalić: Ovo je napad na ustavni poredak!

Front22.03.20, 23:35h

Radončić: Podnosim krivičnu prijavu protiv izvjesnog Ivana Jozića! Novalić: Ovo je napad na ustavni poredak!
Ovdje se očigledno radi o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnih pravosudno-tužilačkih institucija - kazao je Radončić

 

 


Povodom skandaloznih novih zapovijedi koje se odnose na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) donesenih na Izvanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Livanjskog kantona u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona, burno je reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.


Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić.


- Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red, već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku ODMAH podnijeti krivičnu prijavu protiv Jozića. On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati. Ovdje se očigledno radi o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnih pravosudno-tužilačkih institucija - kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba.


Burno je reagovao i federalni premijer Fadil Novalić, koji je naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 o zabrani građanima BiH da ulaze ili prolaze kroz taj kanton ocijenio kao napad na ustavni poredak i najavio je da će zatražiti reakciju tužilaštva.


- Svjedoci smo da situacija izazvana koronavirusom stvara panična, a ne racionalna rješenja. Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10, što smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine. Ujutro ću ovu tzv. naredbu proslijediti tužilaštvu da je procesuira - poručio je Novalić, prenosi agencija Fena.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još