OD VEČERAS U KANTONU SARAJEVO

Evo šta slijedi ako se zateknete na ulici nakon 18 sati... Samo uz ove dokumente možete proći bez 'posljedica'

Hronika22.03.20, 14:40h

Evo šta slijedi ako se zateknete na ulici nakon 18 sati... Samo uz ove dokumente možete proći bez 'posljedica'
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će, kako se navodi u saopćenju, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzeti zakonom propisane mjere i radnje s ciljem provođenja Naredbi nadležnih organa i institucija te će eventualne neodgovorne pojedince sankcionisati u skladu sa zakonom i drugim propisima

 

 

Uvažavajući činjenicu da je Federalni štab civilne zaštite donio Naredbu kojom se od danas u vremenu od 18,00 do 05,00 sati na području Federacije Bosne i Hercegovine zabranjuje kretanje građana, ovom prilikom naglašavamo obavezu pridržavanja navedenog ograničenja, a Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će poduzeti neophodne aktivnosti s ciljem provođenja navedene Naredbe na području Kantona Sarajevo - saopćeno je iz tog MUP-a.


Izuzetak od navedenog ograničenja su zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama, uz napomenu da se radi o onim procesima rada kojima ranijim odlukama nije zabranjeno vršenje djelatnosti.


- S tim u vezi, obavještavamo zaposlene čije je kretanje neophodno u vezi sa naprijed navedenim aktivnostima, da su prilikom kontrole od policijskih službenika u obavezi sa sobom imati:


1) lične identifikacione dokumente po osnovu kojih se može provjeriti njihov identitet,


2) dokaz o radnom statusu (npr. iskaznica određenog organa, zdravstvene ili druge ustanove, novinarske agencije, određenog preduzeća ili sl.),


3) potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe, kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.


Ukoliko poslodavac svojim radnicima ne izdaje iskaznice kao vid dokaza o radnom statusu, potrebno je da to konstatuje prilikom izdavanja potvrde iz prethodnog stava.


Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će, kako se navodi u saopćenju, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzeti zakonom propisane mjere i radnje s ciljem provođenja Naredbi nadležnih organa i institucija te će eventualne neodgovorne pojedince sankcionisati u skladu sa zakonom i drugim propisima.


U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja, MUP napominje da će te osobe sankcionisati izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500,00 do 1500,00 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj, od 400,00 do 1200,00 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave ga vršiti, odnosno eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika, biti primijenjeno lišenje slobode.


- Napominjemo da je i dalje na snazi Naredba kojom se u potpunosti zabranjuje kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina. Apelujemo na sve građane da se u potpunosti pridržavaju naredbi donesenih od nadležnih organa i institucija te time daju svoj doprinos na sprečavanju širenja koronavirusa zbog kojeg je proglašeno stanje nesreće, odnosno vanredno stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini - navedeno je također u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još