FOTO I VIDEO/ samo golubovi i poneki prolaznik

Sablasno prazno Sarajevo i prije policijskog sata: Ovako danas izgledaju ulice glavnog grada BiH

Nedjeljni magazin22.03.20, 14:17h

Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati

 

 

Građani Sarajeva, sudeći po sablasno praznim ulicama glavnog grada, uglavnom se pridržavaju izdatih naredbi i preporuka da ne izlaze iz svojih domova, te ostaju kod kuće.


Građani su u većini slučajeva pokazali odgovornost te izlaze samo radi nabavke neophodnih namirnica i lijekova ili u slučaju radne obaveze.


Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.


U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.


Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.   


Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se  ve radi na smanjenu rizika i naglašava da trebamo biti svjesni i društveno odgovorni da se sve ove mjere poduzimaju u funkciji zaštite ljudi.


-Treba smanjiti kretanje, socijalne kontakte među ljudima. To je u ovom trenutku ključni problem. Da se širenje bolesti zaustavi - kazao je on. 

 

 

(FENA/ad/Foto i Video:FENA)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!