HOĆE LI IKO ZAŠTITI NOVINARE

Umjesto riječi, neka Džaferović rukavice, maske i dezinfekciona sredstva donira svim medijskim kućama u BiH

Hronika21.03.20, 13:44h

Umjesto riječi, neka Džaferović rukavice, maske i dezinfekciona sredstva donira svim medijskim kućama u BiH
Gospodina Džaferovića molimo da umjesto kucanja na već otvorena vrata iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više hiljada pari zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcionih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi - ističe se u saopštenju MSB-a

 

 

 

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje veoma je zahvalno na pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Šefika Džaferovića da se sve uradi na obezbjeđivanju što sigurnijih uslova za rad novinara, koje je uputio nama i medijima. 
Krizni štabovi, od općinskih, kantonalnih do entitetskog nivoa dali su precizna uputstva za sve građane, a to se posljedično odnosi i na uposlenike medijskih kuća - navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.


Koordinaciono tijelo BiH je na državnom nivou već poduzelo mjere da se press-konferencije održavaju u holu Parlamentarne skupštine BiH gdje novinari mogu međusobno biti udaljeni po više metara  ili ispred zgrade, tako da se te mjere već provode. 
Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić kao dugogodišnji novinar i osnivač najveće medijske kuće u BiH nakon rata, i po tom osnovu je izuzetno zabrinut za zdravlje svakog novinara i drugih uposlenika medijskih kuća. 


Ali, također ministar Radončić je jednako tako zabrinut za zdravlje svakog građanina BiH ili pripadnike bilo koje struke i segmenta društva. Stoga želimo istaći važnost da svi uposlenici medicinskih ustanova, policija, Oružanih snaga, elektroprivrednog sistema, gradskih ili regionalnih vodovoda i kanalizacije i mnogih drugih ekspertskih struka od čijeg će zdravlja i prethodne samozaštite zavisiti strateško održavanje i funkcionisanje života svih građana BiH, također budu jednaka briga pojedinih članova Predsjedništva BiH. 


Gospodina Džaferovića molimo da umjesto kucanja na već otvorena vrata iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više hiljada pari zaštitnih rukavica,  maski i dezinfekcionih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi - ističe se u saopštenju MSB-a. 

 

Ibrahim Spahić: Sada je ključna je uloga medija

 

sarajevska-zima-ibrahim-spahic


Predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić izjavio je da  je i u ovoj fazi borbe protiv širenja korona virusa COVID-19 ključna uloga medija i komunikacija za pravovremeno i tačno informisanje bosanskohercegovačke javnosti.


Izražavam punu podršku radu novinara i medijskim kućama koji zajedno sa medicinarima i nadležnim i angažovanim  institucijama sistema rade kako bi sve bitne informacije bile dostupne svima koji se brinu o zaštiti zdravlja stanovništva.


Nužno je da  građani  budu solidarni i da se organizuju u svojim porodicama i komšiluku kako bi se sve mjere i preporuke odgovornih institucija poštovale i realizovale. Rad u Mjesnoj zajednici i u svaku službu Civilne zaštite treba prilagoditi uslovima opravdanih zabrana kretanja.


Istovremeno, osobito je bitno da se ne dozvole nikakvi oblici stigmatizacije i diskriminacije prema bilo kojoj kategoriji stanovništva. Nikoga se ne smije zaboraviti u ovakvoj izvanrednoj situaciji i doslovno svakome treba pružiti odgovarajuću pomoč i podršku.Izolacija i samoizolacija  i socijalna distanca tokom susreta ne smije biti i vrijeme otuđivanja i hlađenje odnosa među ljudima već zahtijeva novu kulturu komunikacije i dijaloga i međusobnog razumjevanja i poštovanja.


Posebno je bitno da se poštuju upustva epidemiologa i virusologa i savjeti drugih medicinskih stručnjaka - ističe Spahić u svom reagiranju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!