VIDEO/ Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu pojašnjava

Nihad Fejzić: 'Imamo testova, spremni smo... Tri su moguća scenarija - bolest može da se povuče i sama, kao SARS...'

Hronika21.03.20, 11:21h

Nihad Fejzić: 'Imamo testova, spremni smo... Tri su moguća scenarija - bolest može da se povuče i sama, kao SARS...'
O najvažnijim pitanjima u jeku koronakrize u BiH govori dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, koji je sinoć gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića

 


- Imamo laboratorije za testove, na KCUS-u u Sarajevu i Banjaluci, na našem Veterinarskom fakultetu i u privatnim klinikama! Mi smo spremni.


- Tri su scenarija: da se bolest povuče sama, kao SARS, da se napravi vakcina, a ako nema vakcine - izolacija, restrikcije do boljih vremena! Svijet nije i neće biti isti! Nema vakcine za koronu!


- Ne postoji model za borbu! Treba testirati, tretirati i pronaći veze zaraženih! Korona je u svim životinjama, kucama, macama a najopasnije su divlje životinje.


- Vidjet žemo da li lijek protiv malarije u kombinaciji sa lijekom protiv SIDE pomaže i protiv korone, on je i preventiva i lijek za bolest!


- Nije dokazano da ioni razaraju virus, to radi dezinfekcija! Nije tačno da topliji dani zaustavljaju virus! Nije dokazano da UV zraci slabe virus! Kina je zaustavila virus samo restriktivnim mjerama, takav je i sistem i mentalitet, mi nismo takvi! Ja sam u žarištu virusa u Africi godinama, strah me je ali poštujem mjere.


- Strah će natjerati ljude da shvate opasnost! Imam djecu, vraćam se kući iz zaraženih područja, strah me, ali poštujem pravila. Vaše pitanje “Kako je Korona prešla sa životinje na čovjeka” je za Nobelovu nagradu! SARS je sam od sebe stao, neobjašnjivo... MERS nije, ali nema epidemije! Treba nam primirje s ovim virusom!


- Naučili smo živjeti sa gripom, vratit će se virus, mutirati, možda doći i novi. Bill Gates je rekao da dolazi pandemija, da nismo spremni, da može pobjeći iz laboratorije i da će virus prije ubiti čovječanstvo nego li nuklearno oružje! 


O svemu ovome u jeku koronakrize u BiH govori dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić u Centralnok dnevniku Senada Hadžifejzovića. Više pogledajte u priloženom videu...

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još