TRAUMATIČNO ISKUSTVO

Ispovijest prvog Bosanca izliječenog od korona virusa: 'Nisam mogao ni zamisliti da će se sve ovako dešavati...'

Nedjeljni magazin21.03.20, 10:34h

Ispovijest prvog Bosanca izliječenog od korona virusa: 'Nisam mogao ni zamisliti da će se sve ovako dešavati...'
- Kad sam došao iz Italije, situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti - kaže ovaj Banjalučanin

 

 

Prva osoba izliječena od koronavirusa za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini.


Prvi slučaj korona virusa zabilježen je u Banjaluci početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.


U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u Republiku Srpsku


Kaže da krajem februara, kada je iz Italije stigao u Banjaluku, nije mogao ni da zamisli ovakav razvoj situacije.


- Kad sam došao iz Italije, situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti -  kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navodi ime i prezime.


Ističe da su simtomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.


Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže on je na prvom mjestu zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.


- Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo po neki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i 10 dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan - priča za Glas Amerike prvi pacijent od korona virusa.


- Iako je bilo teško biti prvi, pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade - naglašava sagovornik Glasa Amerike, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.


- Tamo je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos - poručuje prvi izliječeni pacijent u BiH od korona virusa.


Nakon samo dvije sedmice od pojave prvog slučaja u Banjaluci, koronavirusom na području BiH zaraženo je još 88 ljudi.

 

(Glas Amerike/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!