Turski ekspert

Koronavirus ne prelazi na bebu u maternici, posebno u kasnoj fazi trudnoće

Lifestyle20.03.20, 13:59h

Koronavirus ne prelazi na bebu u maternici, posebno u kasnoj fazi trudnoće
Dosad smo imali devet potvrđenih slučajeva zaraženih trudnica. Sve su imale uspješne porođaje. Jedna pacijentica je dobila težu upalu pluća i zbrinuta je na Odjel intenzivne njege. I ona je rodila zdravu bebu i trenutno je njeno stanje stabilno, kazao je Isik

 

Predsjednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i neplodnost u Turskoj (TSRM) Ahmet Zeki Isik izjavio je kako korona virus ne šteti bebama u majčinim utrobama, posebno ne u kasnoj fazi trudnoće.

 

Istakao je da su u jeku globalne pandemije korona virusa aktuelne i rasprave o utjecaju virusa na trudnice i njihove bebe.

 

"Dosad smo imali devet potvrđenih slučajeva zaraženih trudnica. Sve su imale uspješne porođaje. Jedna pacijentica je dobila težu upalu pluća i zbrinuta je na Odjel intenzivne njege. I ona je rodila zdravu bebu i trenutno je njeno stanje stabilno", kazao je Isik.

 

Isik je kazao da nema uočene razlike među trudnicama i drugim ljudima kada je u pitanju rizik od zaraze, niti bolest koju virus izaziva.

 

"Podaci kojima raspolažemo ukazuju da virus ne prelazi s majke na bebu u maternici. Zato trudnice ne trebaju dodatno brinuti za bebe. Treba reći da se to odnosi uglavnom na trudnice u poznim sedmicama trudnoće. Malo imamo informacija o slučajevima rane trudnoće. Naša preporuka je svakako da svi budu maksimalno pažljivi" poručio je Isik.

 

Ističući da trudnoća ništa ne mijenja kada je riječ o širenju zaraze i oboljenja od korona virusa, Isik je kazao da je to bolest koja je opasna po sve kategorije ljudi, a posebno za stare osobe i onkološke pacijente.

 

"Ne treba miješati različite gripe s korona virusom jer neke sezonske gripe mogu izazvati veće probleme u trudnoći. Virus Zika izaziva anomalije kod beba, ali to nije slučaj s korona virusom“, kazao je Isik.

 

(AA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!