Kantonalni štab Civilne zaštite BPK

Nema više izlazaka: U Goraždu zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 godina i starijima od 65 godina

Hronika20.03.20, 12:16h

Nema više izlazaka: U Goraždu zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 godina i starijima od 65 godina
Naređuje se poštivanje naredbe o obustavi rada u industrijskoj zoni Pobjeda na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulaz i izlaz roba uz pratnju policije

 

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici donio je set novih naredbi, nakon što je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Goraždu.

 

Potvrđena je naredba od sinoć o obustavi rada svih privrednih subjekata u industrijskoj zoni "Pobjeda“ na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulaz i izlaz roba uz pratnju policije. Radnicima je, ukoliko se nalaze na radnim mjestima, naređeno da napuste industrijsku zonu "Pobjeda“ i idu u samoizolaciju.

 

Naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite potpuno je zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina, u narednih 15 dana. Takođe, zabranjeno je i zadržavanje na javnim mjestima za više od tri osobe, kao i vožnja u automobilima više od dvije osobe.

 

Kantonalni štab civilne zaštite do daljnjeg je ograničio rad do 18 sati u djelatnosti trgovine na području BPK Goražde, izuzev apotekama, benzinskim pumpama i pekarama.

 

Naređena je potpuna samoizolacija osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji te se naređuje pridržavanje naredbi i smanjivanje kontakata sa ostalim članovima porodica na minimum.

 

Naredbom je naložena i uspostava tima koji će pomagati Direkciji robnih rezervi BPK Goražde oko nabavki neophodnih dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

 

Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja u svim lokalnim zajednicama naređeno je da kantonalni štab obavijeste o svojim zaposlenicima čiji su članovi užih porodica zaposleni u industrijskoj zoni "Pobjeda“. Takođe ovim zdravstvenim ustanovama izdata je i naredba da Kantonalnom štabu civilne zaštite hitno dostave protokole i planove o postupanju sa oboljelima.

 

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da štabu hitno dostavi spisak osoba kojima je do sada izdato rješenje o izolaciji. Sve naredbe stupaju na snagu odmah.

 

Niz pooštrenih naredbi usvojen je nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa kod direktorice kompanije namjenske industrije "Ginex“, koja posluje u industrijskoj zoni "Pobjeda“.

 

Privremeno je danas iz preventivnih razloga obustavljen i rad privrednih subjekata u industrijskoj zoni Vitkovići.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!