Gradonačelnik Banjaluke o epidemiološkoj situaciji

Radojičić objavio pozitivne vijesti: Ugašen prvi klaster zaraze, narednih sedam dana kritično

Front20.03.20, 11:14h

Radojičić objavio pozitivne vijesti: Ugašen prvi klaster zaraze, narednih sedam dana kritično
Zbog toga je izuzetno važno da se građani pridržavaju naloženih mjera i preporuka - mjere javne higijene, zabrane okupljanja i rada subjekata, rekao je Radojičić

 

Narednih sedam dana je kritično u smislu mogućeg širenja koronavirusa i neophodno je da se svi građani Banje Luke u kojem je najviše zaraženih, trenutno 34, pridržavaju mjera nadležnih organa - upozorio je danas gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

 

U tom periodu, pojasnio je, za sve osobe iz najvećeg klastera u Banjoj Luci, iz kojeg je najviše oboljelih, ističe 14 dana za njihove prve kontakte.

 

-Ako ne bude dramatičnog širenja iz ovog ili drugih klastera, imat ćemo smanjenje - rekao je Radojičić podsjetivši da broj zaraženih u Banjoj Luci i RS još uvijek jako raste.

 

Nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, naglasio je da je nulti klaster u Banjoj Luci, iz kojeg su bili prvi oboljeli od koronavirusa u bh. entitetu RS, "ugašen“, jer je prošao period kućne izolacije od 14 dana, nije bilo drugih oboljelih iz tog "žarišta“, što pokazuje, kako kaže, da se blagovremenim mjerama može pokušati preventivno djelovati u sprečavanju širenja virusa.

 

Fokus je sada, kako kaže, da se prate postojeći i novi klasteri, kako bi se prvi kontakti držali pod nadzorom.

 

Gradonačelnik Banje Luke je dodao da se rok za sve mjere, koje je grad donio 15. marta, produžava do 30. marta.

 

– Za starije osobe invalide i trudnice omogućili smo četiri linije podrške. Jedna je solidarnost komšija kroz Zajednice etažnih vlasnika, druga je Crveni krst, treća je Centar za socijalni rad i četvrta je broj telefona koji je od jučer u funkciji, a putem kojeg ljudi mogu naručiti ono što im je potrebno, a da ne izlaze iz svojih domova. Samo jučer smo imali više od 400 poziva – rekao je Radojičić.

 

Upozorio je da se i dalje veliki broj građana ne pridržava mjera smanjenja socijalnog kontakta, zbog čega će policija upozoravati građane i na nekim od banjalučkih izletišta ili parkova koji se okupljaju u velikom broju.

 

Prioritet je i provjera poštivanja kućne izolacije, rekao je on podsjetivši da je za svjesno prenošenje zaraze predviđena i kazna zatvora.

 

Radojičić je rekao i da će ekonomske posljedice zbog novonastale situacije biti velike.

 

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je rekla da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 1.889 osoba, a njih 585 u kućnoj izolaciji.

 

Broj pregledanih osoba sa zdravstvenim tegobama je, kako je dodala, značajno manji.

 

(FENA//md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!