Kantonalni sud u Sarajevu

Nakon ponovljenog postupka: Sanjin Sefić osuđen na 17 i po godina zatvora

Hronika19.03.20, 14:40h

Nakon ponovljenog postupka: Sanjin Sefić osuđen na 17 i po godina zatvora
Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovno rješavanje

 

Nakon ponovljenog postupka, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, izreklo je presudu kojom je Sanjin Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora, javlja Faktor

 

Sefiću je proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja koje je za posljedicu imalo smrt dvije osobe dosuđeno, te za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a što je za posljedicu imalo smrt dvije osobe.

 

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u prritvoru, odnosno od 12. oktobra 2016. godine.

 

Sefić je, prema navodima iz optužnice, 10. oktobra 2016. godine, u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, krećući se "golfom 6" pri brzini od 100 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe. Vozeći velikom brzinom, automobilom udario djevojke, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

 

Istu noć, preko Graničnog prelaza Uvac pobjegao je u Srbiju, gdje je i uhapšen.

 

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine,nakon što je Sefić poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen bh. pravosuđu.

 

Presudom iz septembra 2018. bio je osuđen na 14 i po godina zatvora.

 

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovno rješavanje.

 

Podsjećamo, optužnicom su ranije bili obuhvaćeni i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, kojima je na teret stavljeno krivično djelo pomoć počiniocu nakon krivičnog djela.

 

Nakon što su sa Tužilaštvom KS sklopili sporazume o priznanju krivnje, osuđeni su na uvjetne kazne od po godinu i po zatvora, a koje se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počine novo krivično djelo.

 

Sara Sefić, Sanjinova sestra, izbačena je iz optužnice, jer ne može krivično odgovarati za pomoć bliskom srodniku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još