saopćeno iz kompanije

Direktor Igmana i još tri osobe koje nisu uposlenici pozitivni na korona virus

Hronika19.03.20, 13:50h

Direktor Igmana i još tri osobe koje nisu uposlenici pozitivni na korona virus
Trenutno su u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova

 

Testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prenos virusa, urađeno za četiri osobe u srijedu 18.3. 2020. Rezultati testova koji su nam jutros dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije "Igman" Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici "Igmana" a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, saopćeno je iz ove bh. kompanije.

 

Trenutno su u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova. Čekaju se dalje upute a o eventualnim posebnim mjerama javnost će biti obaviještena blagovremeno.

 

"Dalje, informišemo javnost da smo odmah po saznanju da je jedan od gostiju iz Srbije koji je nazočio proslavi jubileja 70 godina kompanije 'Igman' 11.3.2020. u Konjicu, pozitivan na COVID-19, obavijestili nadležnu epidemiološku službu i ponašali se prema dobijenim uputama. Simptome koji upućuju na koronavirus niko od osoba koje su imale bliski kontakt s gostom iz Srbije nije imao, što je bilo ohrabrujuće jer je Uprava u kratkom vremenskom roku mogla pripremiti mjere koje se odnose na spremnost za organizaciju rada sa skraćenim vremenom u dvije smjene, internim kanalima obavijestiti uposlenike o mogućem kliconoši i preporukama epidemiološke službe, obavijestiti zvanice i osoblje sa događaja 11. 3., te organizirati nabavku veće količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju. Napominjemo da kolektiv 'Igmana' ima 1.255 zaposlenih i da se redovne poslovne aktivnosti odvijaju na više od 16.000 m2 proizvodnog i pomoćnog prostora na dvije lokacije", navode iz Igmana.

 

Istupanje u javnost nekredibilnih izvora plasiranjem poluinformacija u medije te širenje panike prvenstveno preko društvenih mreža u stanju proglašene nesreće otežavalo je napore da se preduzete mjere provode promptno i bez zastoja, navode u reakciji.

 

"S obzirom na mnogobrojne upite 'zašto skup 11. 3. 2020. nije otkazan', dužni smo obavijestiti javnost da je naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije BiH donesena šest dana poslije, dakle 17. 3. 2020. Skup u organizaciji kompanije Igman Konjic od 11. 3. 2020. održan je u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi", stoji u saopćenju.

 

Molimo medije da se u skladu s preporukama kriznih štabova suzdrže od tendecioznog izvještavanja o novonastaloj situaciji s virusom COVID-19, da imaju u vidu specifičnosti organizacije posla fabrike namjenske industrije, da se za sve informacije obraćaju direktno kompaniji 'Igman' d.d. Konjic te da budu podrška i pomoć u stanju nesreće koja nas je pogodila, navode.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!