petar ćorluka ima pogone u bih i hrvatskoj

Regionalni 'kralj WC-papira': Ljudi, ne stvarajte zalihe, bit će dovoljno rola za sve!

Biznis Klub18.03.20, 15:40h

Regionalni 'kralj WC-papira': Ljudi, ne stvarajte zalihe, bit će dovoljno rola za sve!
- Police se normalno pune i prazne. Ako je u nekom trenutku nešto i nestalo, već idući dan je stiglo u trgovine. To je, znači, bilo trenutačno. Postoje problemi s logistikom, prijevozom, ali ne bitni da bi prekinuli lance opskrbe. Ako se mene pita, kupci trebaju imati zalihu za nekih sedam dana, od toga ništa više

 

Kada je prije dva desetljeća ulazio u biznis, Petar Ćorluka, hrvatski, ali i regionalni 'kralj WC-papira', nije mogao ni naslutiti da će doći dan kada će se kupci po dućanima doslovno otimati za proizvode što izlaze i iz njegovih pogona - piše Jutarnji.hr.


- A, što da vam kažem?! - prokomentirao je uz diskretan smijeh vlasnik 'Violete', očito ni sam ne vjerujući prizorima iz ove krizne svakodnevice.

 

Danas Ćorluka zapošljava preko tisuću ljudi u pogonima u Grudama i Svetoj Heleni kod Zagreba i svoje higijenske potrepštine izvozi u 20 zemalja.

 

- Kod nas je situacija redovita. To znači da radimo u tri smjene, kao što smo i do sada. Nikakva panika, izvanredna situacija ili bilo što slično zbog koronavirusa – kaže smireno.

 

U istom tonu šalje poruku i kupcima:

 

- Police se normalno pune i prazne. Ako je u nekom trenutku nešto i nestalo, već idući dan je stiglo u trgovine. To je, znači, bilo trenutačno. Postoje problemi s logistikom, prijevozom, ali ne bitni da bi prekinuli lance opskrbe. Ako se mene pita, kupci trebaju imati zalihu za nekih sedam dana, od toga ništa više.

 

Ipak, u konzultacijama sa svojim prvim suradnicima donio je odluku da se izvoz u ovome trenutku ograniči samo na zemlje regije.

 

- To je naš primarni teren i to ostali shvaćaju. Situacija je takva. Čim se ovo smiri, mi se i na ostala tržišta vraćamo punom snagom – veli.

 

Ako ništa drugo, reći će, pandemija je ukazala na sav mogući značaj domaće proizvodnje.

 

- Ne treba vam velika analiza da shvatite da su najsigurnije u opskrbi svime i svačime one države koje imaju pogone na svom teritoriju. Vidite, osim toga, da se nitko ne buni na odluke da se prvo opskrbe domaće trgovine i kupci, a drugima što preostane. Kada već govorite o toalet papiru, pa jedini su probleme u opskrbi imali neki strani trgovački lanci. Nadam se da će to sami, kao i oni koji odlučuju o nacionalnoj ekonomiji, sada shvatiti – komentirao nam je Ćorluka.

 

Sve da se u jednom trenutku i blokira uvoz sirovine, on kaže da njegovi pogoni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogu bez stajanja i većih problema nastaviti proizvoditi idućih mjesec dana, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

- Vrlo je izvjesno, čak sam siguran da do toga neće doći, ali mi smo spremni i na takav radikalan scenarij. Nama je u dolasku brod s repromaterijalom iz Indonezije. Prvo će pristati u Ploče, a onda u Rijeku. Naši su pogoni, kao i skladišta uvezani, pa ako nešto nedostaje u jednom, lako se prebaci u drugo – Ćorlukina je poruka.

 

Iako su neki u proizvodnji zaštitnih maski vidjeli iznenadnu poslovnu priliku, 'Violeta' neće ući u taj segment. Nije da ne bi mogli, ali...

 

- Mi nikada ne reagiramo ad-hoc. Imamo svoje planove, tržišta i radimo ono što najbolje znamo. Svaki novi proizvod traži ispitivanja, razvoj, testiranja, registraciju... Mi smo preozbiljni da bi improvizirali – odgovara na naše pitanje.

 

I za kraj, Petar Ćorluka još jednom poručuje:

 

- Kad već zovete iz Dalmacije, reći ću vam da su vaši potrošači najsigurniji što se tiče opskrbe svim našim proizvodima. Zato neka ne gomilaju zalihe, jer zato stvarno nema potrebe!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!