da svi lakše prebrodimo situaciju

Volonteri na usluzi starijima u KS: Od ponedjeljka do petka, a vikendom dežurne mobilne ekipe

Hronika18.03.20, 14:51h

Volonteri na usluzi starijima u KS: Od ponedjeljka do petka, a vikendom dežurne mobilne ekipe
Bit će uspostavljeni i drugi brojevi telefona po općinama i mjesnim zajednicama, a sve informacije bit će na društvenim mrežama te putem medija

 

Omladinski film festival (OFF) aktivno je pratio situaciju u vezi s novim koronavirusom Covid-19 i naredbe Federalnog kriznog štaba te su uvidjeli potrebu da se oformi tim volontera koji će biti na usluzi starijim i nemoćnim osoba i onima koji se ne bi trebali kretati.

 

Kako je za Fenu ispričao koordinator tima volontera Sarajevo Kenan Musić, oni će biti na usluzi od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, a tokom vikenda na raspolaganju će im biti dežurne mobilne ekipe, a broj na koji ih je moguće pozvati je 060 35 32 703.

 

Bit će uspostavljeni i drugi brojevi telefona po općinama i mjesnim zajednicama, a sve informacije bit će na društvenim mrežama te putem medija.

 

- Svi oni koji ne mogu i ne treba da se kreću mi ćemo im biti na raspolaganju u prvoj etapi do 1. aprila, a potom ćemo pratiti daljnji razvoj situacije - kazao je Musić.

 

Osam osoba iz Festivala činit će mobilne timove, ali nakon što su objavili poziv javilo se 30-ak osoba iz sve četiri gradske općine, kao i iz općina Ilidža, Vogošća i Hadžići.

 

Volonteri će nakon što prime pozive u call centar, u zavisnosti od toga s koje lokacije dolaze, otići kupiti i donijeti namirnice, a sa svim s kojima uspostave kontakt obilazit će ih u narednih 15 dana te će im biti na usluzi do okončanja stanje prirodne i druge nesreće.

 

Musić je podvukao da su oni volonterska organizacija koja stoji na usluzi da obave stvari koje nadležni ne mogu obaviti.

 

Najavio je da će imati i mobilne patrole koje će kontrolirati moguće povećanje cijena, nepoštivanje Kriznog štaba ili kretanje osoba koje moraju biti u samoizolaciji i karanteni što će prijaviti nadležnim službama.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!