Pooštrene mjere zaštite

Reis Kavazović: U džamijama se obustavlja obavljanje namaza i džume

Hronika18.03.20, 14:06h

Reis Kavazović: U džamijama se obustavlja obavljanje namaza i džume
Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je danas instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u BiH, koja se ima primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine.

 

U instrukciji je naglašeno da se obustavlja do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

 

Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

 

Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima, a umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

 

Također, imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume.

 

Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza.

 

Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima.

 

Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora.

 

Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

 

Preporuka je i da na svakoj džamiji bude istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

 

U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

 

Vojno muftijstvo će, s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja MINA.

 

Reis Kavazović je preporuke donio u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi Bosne i Hercegovine.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!