Stigli rezultati testiranja

U Srbiji još 11 slučajeva korona virusa, ukupno 83, u Hrvatskoj 12 novozaraženih, ukupno 81

Hronika18.03.20, 09:40h

U Srbiji još 11 slučajeva korona virusa, ukupno 83, u Hrvatskoj 12 novozaraženih, ukupno 81
Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih

 

U Srbiji je do danas registrovano još 11 novih slučajeva koronavirusa, tako da su ukupno zaražene 83 osobe, saopćilo je srbijansko Ministarstvo zdravlja.

 

Od posljednjeg izvještaja sinoć u 20 sati do 8 sati jutros, testirani su uzorci 47 osoba, od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi koronavirus.

 

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je sedam osoba zadržano na bolničkom liječenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, prenosi Tanjug.

 

Do 8 sati danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 421 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81, izvijestio je u srijedu hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

 

Komentirajući informaciju da je osam hrvatskih liječnika zaraženo koronavirusom, ministar je rekao da se u svakom trenutku može omogućiti preraspodjela liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno pružanje zdravstvene djelatnosti.

 

"Naše pripreme za treću fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo sam se s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno", rekao je ministar.

 

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da epidemiološka struka odradila sjajan posao. Napravljeno je 1205 testiranja, navodi Hina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!