Suad Huskić, načelnik Tešnja

'Nismo sigurni koliko je zaraženi korona virusom poštovao odluku o samoizolaciji, provjeravamo njegove kontakte'

Hronika17.03.20, 11:34h

'Nismo sigurni koliko je zaraženi korona virusom poštovao odluku o samoizolaciji, provjeravamo njegove kontakte'
Krizni štab te općine, kaže Huskić, nakon jučerašnjeg uvođenja stanja nesreće od koronavirusa na području FBiH, sinoć je ponovo zasjedao te donio neke i rigoroznije mjere

 

Nakon Zenice i Orašja, Tešanj je jučer postao treća lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine na čijem je području dijagnosticiran slučaj zaraze koronavirusom (Covid-19).

 

-Radi se o muškarcu rođenom 1971. godine, koji se 5. marta vratio iz Italije i od tada je bio u samoizolaciji. Međutim, nismo sigurni koliko je poštivao odluku o samoizolaciji pa naša Higijensko-epidemiološka služba vrši provjeru svih njegovih kontakata.

 

Znali smo da je uzet bris za laboratorijsku analizu, a danas će biti i prevezen u izolatorij Kantonalne bolnice u Zenici - kazao je Feni načelnik Tešnja Suad Huskić.

 

Krizni štab te općine, kaže Huskić, nakon jučerašnjeg uvođenja stanja nesreće od koronavirusa na području FBiH, sinoć je ponovo zasjedao te donio neke i rigoroznije mjere.

 

-Potpuno smo zabranili rad kladionica, kockarnica, ugostiteljskih objekata koji u ponudi imaju nargilu, a poduzimamo i druge mjere. Ograničili smo i rad zelenih pijaca te stočnih pijaca na cijelom području općine Tešanj do 11.00 sati, uz provođenje svih mjera lične i opće higijene. Danas je u Tešnju pijačni dan - napominje Huskić, koji dodaje da su zabranili organiziranje pijace polovnom i novom robom.

 

Ugostiteljski objektima rad je, kao i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona, od danas je ograničen na period od 9.00 do 18.00 sati, osim hotela/motela za smještaj i ishranu gostiju.

 

Zabranjeno je i organizovanje svadbi u svadbenim salonima te drugim objektima, a naređeno je i mehaničko čišćenje, dezinfekcija ulica, dječijih poligona i školskih igrališta na području te općine.

 

-Nadzor nad provođenjem ove naredbe vršit će inspekcijske službe i policijski organi, svako iz svoje nadležnosti. Pojačana će biti i kontrola osoba koje su se iz inostranstva vratile iz rizičnih područja.

 

Po nekim procjenama, na području naše općine takvih osoba ima oko 300, dok je zvaničan broj registriranih 161 - napominje Huskić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!