Zatvaranje granica

Uskoro zabrana putovanja kroz šengensku zonu: Mjere će ostati na snazi najmanje mjesec

Front17.03.20, 11:11h

Uskoro zabrana putovanja kroz šengensku zonu: Mjere će ostati na snazi najmanje mjesec
Sva putovanja između neevropskih zemalja i zemalja EU-a bit će obustavljena, rekao je Macron u televizijskom obraćanju u ponedjeljak

 

Evropska komisija planira zabraniti sva neesencijalna putovanja kroz šengensku zonu jer sve više zemalja zatvara svoje granice kako bi pokušalo spriječiti širenje korona virusa.

 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla je da će zamoliti čelnike država da počnu provoditi mjere već danas.

 

- Što manje putovanja, to više možemo zadržati virus - rekla je ona.

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da će vanjske granice EU-a biti zatvorene za putnike.

 

- Sva putovanja između neevropskih zemalja i zemalja EU-a bit će obustavljena - rekao je Macron u televizijskom obraćanju u ponedjeljak.

 

Iz ove zabrane će biti izuzeti dugogodišnji stanovnici, članovi porodica državljana EU i diplomati, kao i prekogranični i zdravstveni radnici i ljudi koji prevoze robu, podvukla je von der Leyen tokom video konferencije.

 

Mjere bi trebale biti na snazi najmanje 30 dana, prenosi BBC.

 

Šengenski sporazum omogućava ljudima da se slobodno kreću između zemalja EU bez graničnih provjera. Građani zemalja koje nisu članice šengen zone također će biti pozvane da primijene zabranu putovanja, uključujući Veliku Britaniju.

 

Najava ovih mjera je uslijedila uoči video samita s čelnicima EU-a u utorak, a kojeg je sazvao čelnik Evropskog vijeća Charles Michel.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!