Obećavajući rezultati

Naučnici s uglednog univerziteta objavili da su pobijedili korona virus: 'Pacijenti ga poslije terapije nisu više imali u svom sistemu'

Lifestyle16.03.20, 13:53h

Naučnici s uglednog univerziteta objavili da su pobijedili korona virus: 'Pacijenti ga poslije terapije nisu više imali u svom sistemu'
Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog korona virusa, u Kini i Singapuru. Njegov tim istraživača vjeruje da oni mogu početi davati lijekove pacijentima na siguran način u svojoj domovini

 

 

Tim australijskih istraživača tvrdi da je našao lijek za novi korona virus i nada se da će ga do kraja mjeseca testirati na pacijentima u svojoj zemlji. Profesor David Paterson iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Queenslandu rekao je za News.com.au da su naučnici ustanovili da dva lijeka mogu pobijediti Sars-CoV-2 u epruveti.

 

Prema njegovim riječima, jedan od ovih lijekova su dali prvim ljudima koji su bili pozitivni na COVID-19 u Australiji, što je rezultiralo "nestankom virusa" i potpunim oporavkom od infekcije.

 

"Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili uništili su korona virus u svom sistemu po završetku terapije", kaže Paterson.

 

Oba lijeka su već registrirana i dostupna u Australiji.

 

Kliničko ispitivanje

 

"Ono što sada želimo učiniti je veliko kliničko ispitivanje širom Australije, u 50 bolnica, prilikom kojeg ćemo usporediti efikasnost jednog lijeka s efikasnošću drugog i efikasnošću njihove kombinacije", objasnio je on.

 

Osim toga, istaknuo je i da su pacijenti pokazali "veliku toleranciju na lijekove" i da ne postoje neočekivane nuspojave.

 

Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog korona virusa, u Kini i Singapuru. Njegov tim istraživača vjeruje da oni mogu početi davati lijekove pacijentima na siguran način u svojoj domovini.

 

"Želimo osigurati Australcima najbolji tretman umjesto da se oslanjaju na nečija nagađanja ili nečija anegdotska iskustva", rekao je profesor.

 

On se nada da će s testiranjem pacijenata početi do kraja marta.

 

"Ako možemo testirati lijek na prvom valu pacijenata, očekujemo da ćemo, ako bude bilo infekcija u narednim mjesecima, imati najbolje informacije o mogućem liječenju budućih pacijenata", zaključio je Paterson.

 

Koji lijekovi su u pitanju?

 

Jedan od dva lijeka je lijek koji se koristi za liječenje HIV-a, a drugi je lijek protiv malarije koji se naziva klorokin, a koji se sada rijetko koristi zbog razvijene otpornosti.

 

Istraživači žele detaljno proučiti ove lijekove i tako "pokušati smanjiti anksioznost Australaca".

 

"Neki pacijenti su već liječeni ovim lijekovima u Australiji i to se pokazalo uspješnim, ali to još nije provedeno u kontroliranim i komparativnim uvjetima", objašnjava profesor.

 

Lijekove će pacijenti dobiti oralno, u obliku tableta, a oboljele će pitati žele li se pokušati izliječiti njima čim dođu u bolnicu.

 

Ovo istraživanje potaknuli su kineski pacijenti, koji su bili prvi koji su dobili ove lijekove u Australiji nakon što su liječnicima pokazali informacije o tretmanu koji se koristi u inostranstvu.

 

"Naši ljekari su bili veoma iznenađeni što lijek za HIV funkcionira u borbi protiv korona virusa, pa su bili skeptični. Prvi val kineskih pacijenata u Australiji oporavio se poslije korištenja ovih lijekova, što nam je pokazalo da imamo nešto s čime možemo raditi", zaključuje Paterson.

 

Trenutno se prikupljaju sredstva za kliničko ispitivanje ovih lijekova i druga srodna istraživanja, a do sada je prikupljeno 30.000 dolara od potrebnih 750.000.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još