sanitarni nadzor pojačano radi

Stanje na tuzlanskom i sarajevskom aerdoromu: FUZIP izdala 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor

Hronika15.03.20, 13:30h

Stanje na tuzlanskom i sarajevskom aerdoromu: FUZIP izdala 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor
Pored ta dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prijelaza s termalnim kamerama čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije zemlje od BiH

 

Sanitarni nadzori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla realiziraju se nesmetano, a postupajući federalni sanitarni inspektori maksimalnim zalaganjem i uz pomoć termalnih kamera, brzo i efikasno izoliraju putnike s povišenom tjelesnom temperaturom radi poduzimanja daljih mjera nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi.

 

Kako je saopćeno iz Federalne uprave za inspekcije poslove, u subotu prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla su izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

 

Dva popunjena upitnika za dva putnika s prebivalištem u Republici Srpskoj su upućena nadležnim organima u tom bh. entitetu na dalje postupanje i izricanje mjera ograničavanja kretanja.

 

Pored ta dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prijelaza s termalnim kamerama čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije zemlje od BiH.

 

U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom FBiH, a za isto je propisana kazna do tri godine zatvora.

 

Apelirali su na osobe kojima su federalni sanitarni inspektori izrekli mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozorili su da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s Krivičnim zakonom FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja federalnih sanitarnih inspektora na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere u vezi s poštivanjem naredbi o ograničenju kretanja u periodu od 14 dana.

 

- Na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro. Shodno tome broj graničnih prijelaza za kontrolu roba i putnika bit će reduciran kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora osoba i roba - kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

 

Sve uočene nepravilnosti građani mogu prijaviti na kontakte Federalne uprave za inspekcijske poslove na telefon za prijave 033/22 66 44, na e-mail [email protected] ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!