POSLJEDICE TEK STIŽU, BIT ĆE KASNO

Turizam pred kolapsom, brojni radnici ostaju bez plata: Samer Rešidat uputio Vladi FBiH preporuke za spas od katastrofe

Biznis Klub14.03.20, 14:29h

Turizam pred kolapsom, brojni radnici ostaju bez plata: Samer Rešidat uputio Vladi FBiH preporuke za spas od katastrofe
Ove mjere će pomoći u očuvaju postojećeg nivoa zaposlenosti, a ujedno i spriječiti gubitak stručnog kadra u turizmu kao strateškom privrednom sektoru Bosne i Hercegovine, koji za sebe veže preko 100 različitih djelatnosti

 

 

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu FBiH Samer Rešidat na svom Facebook profilu objavio je preporuke upućene Vladi FBiH, koje imaju za cilj da spriječe ili makar ublaža gubitke turističkih agencija, ali i same turističke sezone u Bosni i Hercegovini, tokom epidemije virusa korona.

 

U cilju institucionalnog i sistemskog prevazilaženja trenutne i predstojeće krize u privredi izazvane pandemijom korona virusa, imajući u vidu da većina privatnih privrednih subjekata ima akumulirana sredstva za veoma kratak period, prisustvovao sam današnjem sastanku Udruženja turističih agencija BIH UTABIH, na kom su usaglašeni zajednički zahtjevi, koje ću u vidu inicijative uputiti Vladi FBIH.


Pozivamo nadležne za turizam u oba entiteta u Bosni i Hercegovini da hitno reagiraju sa ciljem zaštite radnih mjesta u turističkom posredovanju, hotelijerstvu i putničkom prijevozu, pružanjem bespovratne i druge pomoći.

 

  • Uvođenje vrijednosnih vauchera kao obezbjeđenja građanima koji su uplatili aranžmane da će uplaćeni novac iskoristiti tokom ove godine ili po okončanju proglašene pandemije tzv. korona virusa;
  • Beskamatnih pozajmica turističkim agencijama, hotelijerstvu i putničkom transportu za tekuću likvidnost sa grejs periodom otplate od jedne do dvije godine, kao i odgođeno plaćanje prema finansijskim institucijama (krediti) najmanje do 15.4. do kada očekujemo nove informacije o situaciji na zdravstvenom planu;
  • Odgađanje plaćanja poreza i doprinosa, tokom proglašenog kriznog perioda, za sve zaposlene u agencijama, hotelijerstvu i putničkom transportu koji su zasnovali radni odnos minimalno u prethodnoj godini (2019.) kao i obaveze zaposlenih prema bankama (licni krediti) takođe najmanje do 15.4. 2020. godine;
  • Preporuke Ministarstva za okoliš i turizam FBiH i kantonalnih Ministarstava za privredu općinama da se obustavi plaćanje zakupnine za poslovne prostore do okončanja zdravstvene krize.


Napominjemo nadležne za turizam (Vlade FBiH i kantona) da je Vlada susjedne Italije donijela odluku o isplaćivanju minimalnih plata svim zaposlenim u turističkim agencijama do okončanja zdravstvene krize, a da Vlada Slovenije danas odlučuje o subvencioniranju plata zaposlenih u turističkom sektoru u iznosu od 40%.


Kao primjer ću navesti kako je Njemačka prebrodila posljednju privrednu krizu (2008/9.), a sve ostale zemlje u Evropi su bili veliki gubitnici. Njemačka, kao jedina zemlja u Evropi, tada nije dozvolila gubitak stručnog osoblja i radnih mjesta, subvencijama za plate zaposlenih. Po završetku privredne krize Njemačka je zaposlila novih milion radnika dok većina zemalja u Evropi još i danas nije dostigla nivo BDP i zaposlenosti iz perioda prije navedene privredne krize.


Ove mjere će pomoći u očuvaju postojećeg nivoa zaposlenosti, a ujedno i spriječiti gubitak stručnog kadra u turizmu kao strateškom privrednom sektoru Bosne i Hercegovine, koji za sebe veže preko 100 različitih djelatnosti.


Pored ovih zahtjeva koji su usko vezani za turističku djelatnost, pozivamo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH da formira tim koji će analizirati zahtjeve preduzeća koja su izvozno orijentisana i predložiti mjere za ublažavanje posljedica krize izazvane korona virusom - napisao je Rešidat u preporukama premijeru Fadilu Novaliću i Vladi FBiH.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još