direktorica kliničkog centra poručila

Izetbegović detaljno o stanju u KS i na KCUS-u: Nema novih slučajeva nakon testiranja, a što se tiče respiratora...

Hronika14.03.20, 13:37h

Izetbegović detaljno o stanju u KS i na KCUS-u: Nema novih slučajeva nakon testiranja, a što se tiče respiratora...
Ako se u slučaju podaci koje daju, poklope sa mogućom infekcijom ili kontaktom sa osobama koje su ili zaražene ili došle iz zaraženih područja, onda se preduzimaju daljnji koraci, u smislu testiranja, kaže Izetbegović

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, rekla je za N1 da su urađeni testovi dvije osobe iz Goražda na korona virus, koji su se pokazali negativni.

 

“Mogu da potvrdim da u Kantonu Sarajevo nemamo nijednog pozitivnog pacijenta do sada. U procesu je testiranje ženske osobe iz Žepča, kada se završi testiranje objavićemo rezultate testa, kako bi javnost bila obaviještena, da bi svi mogli biti na oprezu i kako bi eventualno njihovi ljekari mogli preuzeti brigu o tim pacijentima”, kazala je Izetbegović u izjavi za N1.

 

Izetbegović kaže da su na dva mjesta (ispred KUM-a i glavnog ulaza u KCUS) postavljeni trijažni punktovi koja su napravljeni u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite, koja je isporučila šatore. 


“U njima borave naši ljekari i medicinske sestre koji sve pacijente koji dolaze sa uputnicama na neki način pregledaju, uzimaju im kliničku sliku, podatke o epidemiološkoj anamnezi, odnosno mogućnost da su bili u kontaku sa nekim ko je ugrožen ili dolaze iz ugroženih krajeva i oni nakon toga provjeravaju uputnicu i potrebu uopće ulaska u Klinički centar.” - kaže Izetbegović.

 

Ako se u slučaju podaci koje daju, poklope sa mogućom infekcijom ili kontaktom sa osobama koje su ili zaražene ili došle iz zaraženih područja, onda se preduzimaju daljnji koraci, u smislu testiranja, kaže Izetbegović.

 

U izolaciji u Podhrastovima nema pacijenata koji bi mogli biti potencijalno zaraženi.

 

I dalje je u BiH problem sa brojem respiratora. Izetbegović kaže da je KCUS pripremljen za eventualnu pojavu epidemije i da je Klinički centar još u januaru krenuo sa nabavkom istih.

 

“U ovom trenutku raspolažemo sa 63 respiratora. Imamo 44+12 sa klinike za Kardiohirurgiju i plus ovih 7 koje sam ja juče uspjela na keni način da nabavim. Imamo u ponudi, u razgovorima smo sa jednom firmom koja bi nam isporučiti čak i 15 respiratora. To ću znati u ponedjeljak. Mi smo spremni za prvi val. Respiratori služe samo za one koji imaju samo najtežu kliničku sliku. Neće svi ljudi koji imaju koronavirus imati potrebu za mehaničku ventilaciju.” - zaključuje Izetbegović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još