Reakcija kantonalnih vlasti na preporuku Kriznog štaba FBiH

Evo gdje su neodlučni, a gdje su nastavu odmah obustavili: Korona virus (ne) zatvara vrata škola i fakulteta

Front11.03.20, 17:04h

Evo gdje su neodlučni, a gdje su nastavu odmah obustavili: Korona virus (ne) zatvara vrata škola i fakulteta
Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva naložio je danas županijskim kriznim stožerima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području županija, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana

 

Shodno Naredbi Federalnoga kriznoga stožera od 11.03.2020. godine, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je Naredbu koja danas stupa na snagu i kojom se obustavlja nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo u trajanju od 15 dana.
Shodno Naredbi Federalnoga kriznoga stožera Krizni štaba KS je naložio obustavljanje održavanja kulturnih i sportskih događaja na području Kantona Sarajevo u trajanju od 15 dana.

 

U narednih 15 dana obustavlja se i održavanja sportskih treninga za djecu i mlade u Kantonu Sarajevo.

 

U naredbi kantonalnog Kriznog štaba stoji da se kontinuirano i do daljnjeg obustavljaju svi odlasci zdravstvenih radnika u inostranstvo na organizirane stručne i naučne skupove kao i na turistička putovanja.

 

Od petka prekid nastave u Unsko-sanskom kantonu


Krizni štab za prevenciju i praćenje koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu (USK) je prema preporukama Federalnog kriznog štaba obustavio nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u periodu od 13. do 29. marta.

 

- Osim obustavljanja nastave, otkazat ćemo i većinu kulturnih i sportskih dešavanja kako bismo spriječili masovna okupljanja ljudi. Moram istaći da ovo radimo preventivno, jer na području kantona za sada nemamo slučajeva zaraze koronavirusom - rekla je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

 

Građanima tog kantona do sada je izdato 20 rješenja o kućnoj samoizolaciji i pretežno se radi o ljudima koji rade ili su privremeno boravili na području zemalja u kojima se koronavirus proširio.

 

- Granični sanitarni inspektor izdao je ovih 20 rješenja o samoizolaciji, a imali smo samo jedan suspektni slučaj. Riječ je bilo o osobi iz Cazina, međutim test je bio negativan na koronavirus. Danas smo odlučili da izdajemo rješenja o samoizolaciji i za naše građane koji se vraćaju s područja Slovenije - dodala je ministrica Ćemalović.

 

Ponovljen je apel svim građanima da se maksimalno pridržavaju propisanih mjera, te da izbjegavaju putovanja u države u kojima je zabilježen veći broj slučajeva koronavirusom.

 

Prekid nastave u osnovnim i srednjim školama u Brčko Distriktu BiH

 

Vlada Brčko Distrikta BiH danas je u drugom nastavku 89. vanredne sjednice donijela Odluku o proglašenju ugroženosti od epidemije u ovom gradu nakon razmatranja informacije o stanju i mjerama poduzetim u vezi s koronavirusom.

 

Na konferenciji za medije dogradonačelnik Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Anto Domić je izjavio da je Vlada Distrikta danas donijela Odluku o proglašenju ugroženosti od epidemije u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te na osnovu praćenja situacije u drugim dijelovima BiH i zemljama u okruženju.

 

-Odjeljenju za obrazovanje je naloženo da od sutra, 12. marta, obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost zaraze od koronavirusa, a svakih sedam dana će se vršiti procjena stanja na terenu - izjavio je Domić.

 

Domić je naglasio da su dosadašnje preporuke Kriznog štaba za zdravstvo po današnjoj Odluci Vlade imperativ što podrazumijeva i dezinfekciju javnih ustanova i sredstava javnog prijevoza.

 

U nastavku sjednice koji će uslijediti sutra Vlada će definirati mjere predostrožnosti kada je riječ o javnim okupljanjima građana.

 

Čeka se odluka Kriznog stožera o prekidu nastave u HNŽ-u

 

Nakon što je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučio prekid nastave u Federaciji BiH vezano za epidemiju koronavirusa u svijetu, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) priopćilo je da odluka o prekidu nastave u HNŽ-u još nije donesena.

 

"Nastava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće biti obustavljena dok se ne donese Odluka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a", kratko je priopćeno iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sport HNŽ-a.

 

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva naložio je danas županijskim kriznim stožerima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području županija, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana.

 

Od sutra obustava nastave u Tuzlanskom kantonu


Na osnovu preporuka Kriznog štaba Federacije BiH, a u cilju prevencije pojave oboljelih od korona virusa, počev od sutra, u naredne dvije sedmice neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

 

”Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona obavještava javnost da od sutra (12. marta), u naredne dvije sedmice neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama na području Tuzlanskog kantona”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

 

Također, preporuka Kantonalnog ministarstva jeste da predškolske ustanove koje djeluju na Tuzlanskom kantonu roditeljima i starateljima svojih polaznika predlože da, ukoliko je to moguće, djecu u naredne dvije sedmice ne dovode u obdaništa.

 

Ministarstvo će, uzimajući u obzir da ne može prekinuti rad ovih ustanova, predškolskim ustanovama i centrima za obrazovanja odraslih dostaviti preporuke za dalji rad i postupanje, a posebno u dijelu čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostorija.

 

Obustava nastave u ZDK


Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je predsjedavao sjednicom tog štaba.

 

"Upoznati smo s odlukom Federalnog štaba i ona samo potvrđuje da smo ispravno postupili. Ne postoje medicinske indikacije, ali smo odluku donijeli kako bismo umirili javnost. S tim što svoju odluku nismo htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjerujemo da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana. Zato smo se odlučili da prekinemo nastavu dok se ne steknu svi uslovi", kaže Jupić, koji napominje da će u tom kantonu uskoro i proljetni raspust.

 

Proljetni raspust, koji traje sedmicu dana, u tom se kantonu realizira u zadnjoj sedmici marta.

 

Krizni štab BPK za praćenje koronavirusa zabranio javna okupljanja

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nema slučajeva zaraženih koronavirusom, a u okviru preventivnih mjera Kantonalni krizni štab zabranio je javna okupljanja.

 

Na današnjoj sjednici razmatrana je aktuelna situacija te druge mjere i preporuke koje bi trebale doprinijeti prevenciji od zaraze.

 

- Prema naredbi Federalnog kriznog štaba imali smo preporuke da se sva javna okupljanja zabrane, odnosno odgode, tako da smo i mi donijeli odluku za neka najavljena javna okupljanja na području našeg kantona. Takođe, dobili smo naredbu da se ljudi koji dolaze iz ugroženih područja stave pod zdravstveni nadzor, što je jako bitno. Do sada smo imali sedam takvih osoba od kojih je pet izašlo iz zdravstvenog nadzora odnosno 14-dnevne kućne izolacije i nisu imali simptome koronavirusa - pojasnila je predsjednica Kriznog štaba BPK Goražde Medina Bičo.

 

Ona je dodala da je osiguran jedan dio testova te obavljena edukacija i nabavljen dio opreme za zdravstvene radnike.

 

Kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović je dodao kako je osigurana jedna prostorija koja će služiti kao izolatorij u slučaju pojave pacijenata sa simptomima koronavirusa.

 

- Što se tiče opreme kojom raspolaže kantonalna bolnica i domovi zdravlja na području BPK riječ je o osnovnoj opremi koju koriste zdravstveni radnici čime ne možemo biti zadovoljni jer fali oprema kao što je mobilni RTG aparat za potrebe eventualno oboljelih od koronavirusa. S tim u vezi upućen je zahtjev prema federalnom kriznom štabu za pomoć u nabavci opreme. Vlada BPK je obezbijedila određena sredstva za potrebe kantonalnog Kriznog štaba i nabavku nužne medicinske opreme - naglasio je Halilović.

 

Dodao je da će u narednom periodu, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada BPK izdvojiti i dodatna sredstva za zdravstvene ustanove, u borbi protiv koronavirusa.

 

U BPK Goražde uspostavljene su i telefonske linije u pet zdravstvenih ustanova putem kojih se građani mogu obratiti u slučaju eventualnih simptoma ili saznanja o osobama koje su boravile u ugroženim područjima.  

 

Iz Kriznog štaba BPK Goražde poručili su građanima da ozbiljno shvate potrebu da se pridržavaju izdatih preventivnih mjera i preporuka te su pozvali građane da, ukoliko ih imaju, dostave informacije o ljudima koji dolaze iz zaraženih područja.

 

Još uvijek nije poznato da li će u skladu sa preporukama Federalnog kriznog štaba od sutra biti obustavljena nastava u školama na području BPK Goražde.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još