Glasali u korist ustavnih promjena

Ruska Duma odobrila Putinu ostanak na vlasti iza 2024. godine

Front11.03.20, 13:14h

Ruska Duma odobrila Putinu ostanak na vlasti iza 2024. godine
Putin bi mogao ostati na poziciji još dva uzastopna šestogodišnja mandata do 2036. kada bi imao 83 godine i proveo bi 36 godina na čelu ruske politike

 

Ustavne promjene koje omogućuju Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje za predsjednika u 2024. godini usvojene su u srijedu u donjem domu ruskog parlamenta, otvarajući put da potencijalno ostane na vlasti do 2036.

 

Putin (67), koji dominira ruskom politikom dvije decenije ili kao predsjednik ili kao premijer, održao je dan ranije dramatično obraćanje donjem domu parlamenta kako bi tvrdio da su limitiranja mandata manje bitna u kriznim vremenima.

 

Trenutne ustavne odredbe zahtijevaju od Putina da odstupi s vlasti u 2024. kada mu istekne drugi uzastopni i četvrti ukupni predsjednički mandat. Amandmani koje je on podržao resetovali bi, međutim, broj godina njegovog predsjedničkog mandata na nulu.

 

Državna Duma, donji dom parlamenta koji broji 450 poslanika, u srijedu je glasala u korist te ustavne promjene, skupa s ostalim amandmanima na ustav, s 383 glasa u trećem i konačnom čitanju. Niko nije glasao protiv, ali su suzdržana bila 43 poslanika, 24 poslanika bila su odsutna.

 

 Ukoliko, kao što Putinovi kritičari očekuju, ustavni sud sada odobri amandman na ustav i on bude podržan na nacionalnom referendumu u aprilu, Putin bi imao opciju da se ponovo kandiduje za predsjednika u 2024.

 

Ukoliko pokuša da to ostvari, i izborna sreća i zdravstveno stanje mu to omoguće, Putin bi mogao ostati na poziciji još dva uzastopna šestogodišnja mandata do 2036. kada bi imao 83 godine i proveo bi 36 godina na čelu ruske politike.

 

Kritičar Kremlja i opozicioni političar Aleksej Navalni izjavio je kako vjeruje da će Putin sada pokušati da postane doživotni predsjednik.

 

 Putin nije iznio svoje planove za budućnost nakon 2024., ali je istaknuo da se ne zalaže za praksu iz sovjetskih vremena doživotnih čelnika koji su umirali na predsjedničkoj dužnosti, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!