korona virus u bih

Troje zaraženih u Zenici smješteno u izolatorij, nemaju ozbiljnijih simptoma

Hronika11.03.20, 13:04h

Troje zaraženih u Zenici smješteno u izolatorij, nemaju ozbiljnijih simptoma
Načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević istakao je kako su skoncentrisani na zaštitu ljekarskog osoblja, koje treba da liječi građanstvo

 

Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istaknuo je danas da je troje zaraženih iz Zenice smješteno u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica.

 

Radi se o, kako je napomenuo Jupić, uvezenim slučajevima zaraze - tročlanoj porodici koja se vratila iz Italije, a testirana je i rodica te porodice koja je s njima bila u kontaktu u inostranstvu, ali je njen nalaz na koronavirus bio negativan.

 

- Žena koja je zaražena ima blaže simptome bolesti, dok su drugo dvoje, članovi njene porodice koji su bili u kontaktu, za sada bez simptoma. Svi su pod zdravstvenim nadzorom i smješteni u izolatorij - objasnio je Jupić, dodavši da, po njihovim informacijama, zaražene osobe nisu bile u kontaktu s ostalim građanima.

 

Jupić je naglasio da su članovi te porodice sve aktivnosti uradili po protokolu te su zbog toga dobili pohvalu Fedralnog kriznog štaba i Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Podvukao je važnost objave tačnih i provjerenih informacija te najavio da će, kada se situacija potpuno smiri, oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja o svojim izvorima.

 

Načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević istakao je kako su skoncentrisani na zaštitu ljekarskog osoblja, koje treba da liječi građanstvo.

 

Drljević je napomenuo kako su na tom odjelu pripremili i prostoriju u koju su smjestili aparate za vještačko disanje, a za slučaj da se epidemiološka situacija pogorša.

 

Za sada, napomenuo je Drljević, imaju dovoljno aparata te nijedan zaraženi koronavirusom nije priključen na aparat za vještačko disanje, dok zaraženim osobama daju lijekove koje su zaraženim davale i njihove kineske kolege.

 

- Naš je cilj da održimo pod kontrolom epidemiološku situaciju. Za sada je epidemiološka situacija pod kontrolom - poručila je epidemiolog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Fatima Kartal-Bašić.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!