Draško Jeličić otvoreno

Novi ministar u Vladi KS pojasnio zašto je do pauze bio Hrvat, a nakon pauze Srbin: 'Želim da se završi fama oko izjašnjavanja'

Front10.03.20, 09:44h

Novi ministar u Vladi KS pojasnio zašto je do pauze bio Hrvat, a nakon pauze Srbin: 'Želim da se završi fama oko izjašnjavanja'
Istakao je da će među prvim prioritetima u radu ministarstva biti upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem uz primjenu zakonske regulative i na načelima šumarske prakse, te da će na godišnjem nivou udvostručiti broj sadnica sa 100.000 na 200.000

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić izjavio je u intervjuu za Fenu da je imenovanjem na funkciju kantonalnog ministra preuzeo veliku odgovornost, jer taj resor pokriva veliki broj djelatnosti.

 

- Te iste djelatnosti na nivou Federacije pokriva čak pet resornih ministara i svjestan sam da me očekuju velike obaveze - rekao je Jeličić.

 

Istakao je da će među prvim prioritetima u radu ministarstva biti upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem uz primjenu zakonske regulative i na načelima šumarske prakse, te da će na godišnjem nivou udvostručiti broj sadnica sa 100.000 na 200.000.

 

- Time ćemo povezati ekologiju i ono što je najvažnije za stanovnike KS a to je čist zrak, posebno u zimskim mjesecima - dodao je Jeličić.

 

Naveo je da će biti izvršena analiza i preispitani postojeći poticaji poljoprivredi, te omogućeno da dodjela planiranih sredstava bude provođena po propisanim procedurama i prioritetima kako bi ih poljoprivrednici dobili kad su im najpotrebniji.

 

Jeličić je kazao da će jačati saradnju s Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo, kao i da će biti usvojeni planski dokumenti u oblasti turizma.

 

Dodao je da je u posljednjih nekoliko dana održao nekoliko sastanaka s rukovodiocima javnih ustanova u KS među kojima je Centar Skenderija kojoj oživljavanjem privrednog grada i sportskih sadržaja treba vratiti status kakav je imala za vijeme olimpijade.

 

Jeličić je naglasio da se sastao i sa predstavnicima JU Centar za napredne tehnologije koji okuplja vrhunske stručnjake iz brojnih oblasti koji se bave certificiranjem i standardizacijom, što bi trebalo doprinijeti osvajanju novih tehnologija i većoj konkurentnosti bh. proizvoda.

 

Rekao je da je tokom vikenda prisustvovao prezentaciji članova Organizacionog odbora takmičenja šumarskih radnika u nordijskim disciplinama na Igmanu gdje su mu predstavljeni projekti od značaja za oblasti šumastva, turizma i privrede a na dobrobit svih stanovnika u smislu korištenja planine tokom čitave godine.

 

- Ako Sarajevo djelimično vrati svoj olimpijski sjaj bit ćemo u prilici da turisti, koji nisu više zainteresovani samo za obilazak grada, mogu koristiti te staze i ljeti i zimi - naveo je Jeličić.

 

Poručio je da želi da se fama oko njegovog izjašnjavanja o nacionalnosti završi istakavši da je rođen u Sarajevu u multikonfesionalnoj i multietničkoj porodici, te da je odgojen u duhu multikulturalnosti.

 

- Moje temeljno građansko i ustavno pravo je da se izjasnim kako želim i ne bi želio više govoriti o toj temi. Želim da se odužim svom voljenom gradu u kojem sam proveo svoj životni i radni vijek tako što ću pokušati poboljšati uslove rada i omogućiti ubrzano zapošljavanje mladih kako bismo spriječili njihov odlazak, i podržat ću sve projekte koji donose dobrobit građanima Kantona Sarajevo - rekao je Jeličić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još