Do 18. marta

Izložba kostima Lane Lončarević u Galeriji ULUPUBiH

Kultura10.03.20, 09:12h

Izložba kostima Lane Lončarević u Galeriji ULUPUBiH
Kostimi su između ostalog namjenjeni za pozorište i muzičko-scenske performanse, a neki od njih su već poznati iz određenih projekta

 

U okviru projketa "Umjetnost u izlogu" juče je u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u Sarajevu otvorena izložba kostima Lane Lončarević.

 

Ljubitelji umjetnosti i dizajna imat će priliku da do 18. marta vide kostime i fotografije kostima koje je autorica izdvojila iz svog bogatog opusa.

 

- Riječ je o kostimima koji su predviđeni za dramu operu i balet, a na fotografijama su žene koje ih nose da bi ove kreacije pokazali na sceni i u pokretu - kazala je Lončarević.

 

Kostimi su između ostalog namjenjeni za pozorište i muzičko-scenske performanse, a neki od njih su već poznati iz određenih projekta. Također, ranije su bili izloženi u sarajevskoj Galeriji Novi Hram   

 

- Neki kostimi su bili predstavljeni na Sarajevo film festivalu i tu je bila interesanatna saradnja mene kao kostimografa i bh. glumice Vanese Glođo koja je nosila bijelu, ručno oslikanu haljinu - kazala je Lončarević.  

 

Dodala je da trenutno priprema scenografiju za jednu dječju predstavu, a također planira dva pozorišna projekta.

 

Posao  kostimografa i scenografa se stalno uči, on je zahtjevan i slojevit, ali je zanimanje koje omogućava stalnu kreativnost. Mladi su, kako je kazala Lončarević, dosta zainteresovani za taj posao u šta je imala priliku da se uvjeri radeći sa studentima na Akademiji scenskih umjetnosti.

 

- Veoma sam zadovoljna zbog njihovog interesovanja, kroz neke projekte smo sarađivali i za neke sam ja radila kostime. Na Akademiji likovnih umjetnosti sam imala priliku raditi s jednim studentom koji je kratko bio moj asistent i vjerujem da će on uskoro biti samostalan i da ćete imati priliku vidjeti njegove radove - kazala je Lončarević.

 

Posjetioci izložbe će do 18. marta od 11 do 13 sati moći  da upoznaju umjetnicu i da s njom razgovaraju o umjetnosti, kostimografiji i kulturi uopšte.

 

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!