Budite na oprezu

Korona virus zahtijeva iskrenost: Šta morate reći epidemiologu ako ste pod zdravstvenim nadzorom

Hronika10.03.20, 08:30h

Korona virus zahtijeva iskrenost: Šta morate reći epidemiologu ako ste pod zdravstvenim nadzorom
Postupak u slučaju pojave simptoma i znakova respiratorne infekcije kod osobe pod zdravstvenim nadzorom

 

Epidemiolog nadležnog doma zdravlja odgovoran je za postupanje sa osobama koja se stavljaju pod zdravstveni nadzor, a prije toga uzima detaljnu epidemiološku anamnezu.


U dokumentu Postupanje sa osobama koje se stavljaju pod zdravstveni nadzor, objavljenom na sajtu Instituta za javno zdravstvo RS, navodi se da ova anamneza podrazumijeva:


podatke o boravku u područjima gdje su registrovani slučajevi oboljenja izazvanog novim korona virusom;


podatke o putovanju, načinima prevoza, kontakata, mjestu ulaska u zemlju;


podatke o kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim korona virusom ili nepoznatim uzročnikom;


podatke o odlasku na pijace na kojima se vrši promet živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama;


podatke o odlasku u zdravstvene ustanove u kojima je bilo registrovanih slučajeva oboljenja od infekcije izazvane novim korona virusom, naročito ako je bilo obolijevanja među zdravstvenim  radnicima, ukoliko je to osobi pod nadzorom poznato.


Nadležni epidemiolog daje osobi pod nadzorom:

 

informaciju o načinu praćenja zdravstvenog stanja;


usmeno upozorenje da u slučaju pojave simptoma i znakova respiratorne infekcije smanji kontakt sa drugim osobama u domaćinstvu ili na radnom mjestu, da odmah stavi hiruršku masku preko usta i nosa, pojača održavanje lične higijene, kao i da se odmah javi telefonom nadležnom epidemiologu radi sprovođenja daljeg postupka dijagnostike i terapije.


Postupak u slučaju pojave simptoma i znakova respiratorne infekcije kod osobe pod zdravstvenim nadzorom:

 

ako se kod osobe pod zdravstvenim nadzorom pojave simptomi i znaci respiratorne infekcije, ona odmah javlja epidemiologu nadležnog doma zdravlja;


odmah po pojavi simptoma i znakova respiratorne infekcije osoba pod nadzorom na osnovu usmenog uputstva dobijenog od epidemiologa treba da stavi masku preko usta i nosa, pojača ličnu higijenu i smanji kontakt s drugim osobama;


epidemiolog obavještava nadležnu službu za hitnu pomoć radi organizovanja transporta, kao i nadležnu infektivnu kliniku/odjeljenje za infektivne bolesti kliničkog centra ili bolnice radi pripreme za prijem osobe sa sumnjom na infekciju novim korona virusom u sobu za izolaciju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!