Udruženje 'Svi za bolji Višegrad' poziva nadležne

Spriječiti najavljeno okupljanje Ravnogorskog pokreta u BiH! Četničke horde nastavljaju sramnu tradiciju...

Front08.03.20, 18:16h

Spriječiti najavljeno okupljanje Ravnogorskog pokreta u BiH! Četničke horde nastavljaju sramnu tradiciju...
Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima, stoji u saopćenju

 

 Udruženje "Svi za bolji Višegrad" pozvalo je sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.  

 

Iz ovog udruženja navode da je Ravnogorski četnički pokret najavio 13. marta u Višegradu cjelodnevni program obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

 

Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

- Da bi smo zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Spske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine. Poštovani ministre Fahrudine Radončiću, molimo Vas prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani pomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način - ističu iz Udruženja "Svi za bolji Višegrad".

 

Napominju da je međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije.

 

-Pozivamo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u Vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, koordinaciju policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Evropske unije da poduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do podsticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima - stoji u saopćenju.

 

Iz Udruženja građana „Svi za bolji Višegrad“ podsjećaju da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu "živih lomača" gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom "bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". U ovom udruženju se nadaju da nadležni nećete dopustiti da se to desi i u petak.

 

(FENA/Foto: Ariv/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još