FOTO/ Aktivistička šetnja i performans

Žene izašle na ulice: U Sarajevu održan Osmomartovski marš pod sloganom 'Nasilnik na tvom putu'

Hronika08.03.20, 15:31h

Osmomartovski marš je dio aktivnosti Sedmice Izgradnje mira i ženske solidarnosti, koju organizuje Mreža za izgradnju mira u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, Inicijativom “Građanke za ustavne promjene” i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH sa ključnom porukom – “Niti jedna žena nevidljiva”

 

U sklopu obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena u Sarajevu je danas organiziran Osmomartovski marš, čiji su sudionici još jednom podsjetili na neophodnost ostvarivanja ravnopravnosti i jačanja statusa žena u bh. društvu, ali i na globalnom planu.

 

Mirni marš, koji je pod sloganom “Nasilnik na tvom putu” organizirala Fondacija CURE, počeo je okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), nakon čega je uslijedila aktivistička šetnja ulicom Maršala Tita prema Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. (Veliki park), gdje je izveden prigodan performans.

 

Kako je Feni kazala aktivistica/feministkinja Fondacije CURE Vildana Džekmen, radi se o događaju koji je već postao tradicionalan, a kako bi se skrenula pažnja na potrebu kreiranja institucionalnog okvira i politika u funkciji otklanjanja diskriminacije i segregacije žena.

 

- Mi o tome govorimo svakodnevno, a s ovog skupa simbolično šaljemo poruku da institucije moraju da slušaju žene koje žive u BiH - istaknula je Džekmen.

 

Dodala je kako i žene rade i plaćaju poreze te kako treba da budu jednako tretirane u svim segmentima društva.  

 

Spomenuti performans pod nazivom “Un violador en tu camino” (Nasilnik na tvom putu) izveden je u organizaciji studentica Centra za interdisciplinarne studije (ERMA) i Fondacije CURE, a pridružili/e su mu se i drugi/e zagovornici/ce ženskih prava koji/e žele da vlastitim prisustvom skrenu pažnju na nasilje i probleme sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

 

Radi se o performansu koji je nastao u Čileu od  feminističkog kolektiva #lastesis pod nazivom “Un violador en tu camino”, 25. novembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Performans je izveden na brojnim svjetskim trgovima – od Santijaga do Osla, Mapuča teritorije do Bejruta, Londona i Pariza, te postao globalna, transfeminisfička himna koja osuđuje svaki vid nasilja i zlostavljanja (uključujući državu, sudove i medije).

 

Osmomartovski marš je dio aktivnosti Sedmice Izgradnje mira i ženske solidarnosti, koju organizuje Mreža za izgradnju mira u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, Inicijativom “Građanke za ustavne promjene” i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH sa ključnom porukom – “Niti jedna žena nevidljiva”.

 

Upravo potonja poruka (Niti jedna žena nevidljiva) ispisana je na jednom od brojnih transparenata, koje su nosili sudionici mirnog marša, dok je na drugima pisalo – “Šutnja nas ne štiti” te “Nasilnik na tvom putu”, što je ujedno bio slogan Osmomartovskog marša i današnjeg  performansa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još