DA JE ŽIV, DA LI BI DANAS STAO UZ DRAGANA VIKIĆA

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama kako obilazi borce oko Sarajeva - Mustafe Hajrulahovića Talijana?

Front07.03.20, 18:11h

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama kako obilazi borce oko Sarajeva - Mustafe Hajrulahovića Talijana?
Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane - Dragana Vikića?

 

 

 

Povodom sjećanja na čuvenog ratnog komandanta i heroja odbrane grada Sarajeva Mustafe Hajrulahovića Talijana, od čije se smrti u nedjelju, 8. marta, navršavaju 22 godine, bh. novinarka Arijana Saračević-Helać objavila je post na svom Facebook profilu: 


Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva? Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan. Sutra je 22 godine kako je stalo njegovo “sportsko srce”. A imao je samo 40 godina. 


Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima. Mi građani smo zahvalni jer agresor nije ušao u grad. Na historičarima je da ga sačuvaju od zaborava. 


Ja sam ga na početku rata upoznala na liniji, na Stupu. Divni i veliki Safet Plakalo žabilježi tada da sam, usred pakla, dobila crvenu ružu. Od Talijana. Ubrao je u nekom dvorištu. Rekao mi je: “Za snagu Vrbasa u tebi i hrabrost Plive koja ga čini plahovitim i bistrijim". Valjda da me ohrabri u tom užasu. 


Bio je rođeni Banjalučanin, vječno zaljubljen u svoju lijepu suprugu Zlatu i brižan za svoju dječicu. 


Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane - Dragana Vikića


Dragana su napustili i gotovo u samoći, pred sudom, dokazuje svoju časnost, kakav ustvari i jeste? Ne bi. 


Pitam se da li zna da ratni profiteri i poratni poltroni, gospodare našim životima? Svašta se pitam.


Bila je nedjelja kada je otišao. Baš kao i sutra - napisala je Arijana Saračević-Helać u svom sjećanju na velikog komandanta,

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook