FOTO/ SDA, SBB i DF-a imaju 18 ruku

Kanton Sarajevo dobio novu vladu s premijerom Marijom Nenadićem na čelu

Front03.03.20, 18:48h

Kanton Sarajevo dobio novu vladu s premijerom Marijom Nenadićem na čelu
Za novu Vladu KS, koju čine ministri SDA, SBB-a i DF-a, glasalo 18 zastupnika

 


Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, njih 18, imenovali su danas na sjednici novi saziv Kantonalne vlade koju će predvoditi premijer Mario Nenadić kao zajednički prijedlog nove koalicione vlade.

 

Novi saziv Vlade KS čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), nakon što je dosadašnja Vlada smijenjena voljom novouspostavjene skupštinske većine.

 

SDA sada ima sedam ministara. Resor pravde i uprave vodit će Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture je Nihada Glamoč, ministar saobraćaja je Adi Kalem, ministar finasija je Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

 

vlada-ks-2020-1

 

SBB ima tri ministra. Ismir Jusko novi je kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić je ministar obrazovanja, nauke i mladih, a na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica bit će Jasna Agić.

 

Kadrovi DF su Rusmir Mesihović kao ministar zdravstva te Draško Jeličić kao ministar privrede.

 

Upravo ime Jeličića izazvalo je najviše rasprave među zastupnicima. Naime, Nenadić je kazao da će Vladu činiti dva ministra iz reda Ostalih, dva iz reda Hrvata dok će ostali biti Bošnjaci, međutim nakon pauze koja je zatražena, Nenadić se ispravio i kazao da se Jeličić izjašnjava kao Srbin.

 

Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović kazao je da se dogodilo to da je jedan ministar u 15 minuta pauze promijenio nacionalnost te je pozvao predsjedavajući Kluba Srba Smiljanu Viteškić (SDA) da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa što je ona odbila.

 

vlada-ks-imenovanje-2020

 

Nacionalni sastav Vlade problematizirao je zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković, ali je i ocijenio i da mandatar Nenadić, iako se radi o stručnom čovjeku, pristao biti dio sistema koji je pokazao sve nedostatke političkih lidera.

 

- Čudi me da je Nenadić pristao biti na čelu vlade koja ima 16 glasova te zastupnika BOSS-a Harisa Plehu i nezavisnog zastupnika Fahrudina Pecikozu - dodao je Konaković pitajući Nenadića da li je sam birao ministre.

 

Zastupnici opozicionih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo postavili su niz pitanja novom mandataru za sastav nove Kantonalne vlade Mariju Nenadiću, ističući prije svega pitanje procedure budući da su, kako kažu, u zadnji trenutak dobili imena dva ministra.

 

Da je došlo do "kršenja" odredbi Poslovnika smatra zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević jer su, kaže, imena novih ministara dostavljena danas na ulazu u skupštinsku salu, iako Poslovnik predviđa da se spisak s imenima treba dostaviti 12 ili u izuzetnim slučajevima tri dana prije glasanja.

 

Stojanović je još naglasio da su prekršene procedure u imenovanju novog saziva Vlade, ali smatra da treba sačekati odluku Ustavnog suda koji će o tome odlučivati.

 

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić kazao je da su pitanja opozicije besmislena posebno jer primjera radi problematiziraju učešće žena u Vladi, a zapravo ih je isti broj kao i u prethodnom sazivu, a također napominje da se vlada imenuje, a ne bira zbog čega ne razumije zašto se postavlja pitanje koliko ko glasova osvojio na izborima.

 

Nakon cjelodnevne rasprave 18 zastupnika glasalo je ZA, 15 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, a premijer i 12 ministara položili su svečanu zakletvu. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još