Fikret Prevljak, novi predsjednik KO SDA Sarajevo

Semir Efendić je ishitreno odbio mjesto potpredsjednika... Ali bit će sve u redu, ipak smo u istoj stranci!

Front29.02.20, 20:11h

Semir Efendić je ishitreno odbio mjesto potpredsjednika... Ali bit će sve u redu, ipak smo u istoj stranci!
Penzionisani general Armije RBiH i novi predsjednik KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak kaže da će fokus rada u glavnom gradu biti na Grasu, zdravstvu, obrazovanju i boračkoj populaciji

 


Fikret Prevljak, dosadašnji predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža, naslijedio je Asima Sarajlića na poziciji prvog čovjeka SDA u Kantonu Sarajevo. Ovu unutarstranačku bitku Prevljak je vodio s mlađim kolegom, načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem. Od 99 delegata koji su na izbornoj skupštini imali pravo glasa, 59 ih je podržalo Prevljaka, dok je njih 40 smatralo da Efendić treba voditi kantonalni ogranak. Nakon izbora, Prevljak za Oslobođenje govori o budućem funkcionisanju SDA u KS-u, ali i o zamjerkama koje je dan nakon unutarstranačkih izbora iznio njegov protivkandidat Efendić.

 

Da li se u SDA čekalo da se završi izbor predsjednika Kantonalnog odbora da bi se raspravljalo o kandidatima za lokalne izbore i da li će neki od trenutnih načelnika opet biti kandidati?

 

- Imamo još vremena što se toga tiče, raspravljat će se o tome, nije nam još žurba. To sve zavisi od Izvršnog odbora Kantona Sarajevo. Mi smo preksinoć izabrali Izvršni odbor i ja kao predsjednik se tu ne pitam. Za to će se pitati cijeli Izvršni odbor i mi ćemo to zajednički raditi s mojim potpredsjednicima i donositi te odluke.

 

Ali, treba napomenuti da iznad nas ima vrh stranke, odnosno Predsjedništvo SDA, koje će odlučivati. Što se tiče trenutnih načelnika i njihovih kandidatura, moguće je da bude neko i od njih, ali vjerovatno ćemo imati i nekih novih, mladih ljudi koji će moći biti načelnici.

 

U prethodnoj godini Vladi KS-a sa šestorkom na čelu zamjerale su se neke stvari koje su godinama problem. Šta SDA s partnerima može promijeniti u Kantonu, šta je prioritet?

 

- Što se tiče Kantona, Vlada koja je do sada radila i pokušavala nešto da uradi, moguće je da ima nekih pozitivnih stvari. Međutim, problem je što su oni većinom to reklamno pokazivali. U smislu, neka je metar asfalta urađen, oni su se reklamirali. Neke stvari jesu pokušavali, ali su sve radili kroz reklamu. Ako govorimo o našim preduzećima poput Vodovoda, zamjerka je što su uzimali vodu s Pala da bi održavali i finansirali firmu u Republici Srpskoj, a sigurno nam nije trebala ta voda iz razloga što smo imali naše kapacitete. Dokazali smo i kada je naša direktorica bila, da nije bilo nestašice vode za cijelu prošlu godinu. Tu je i Gras, u kojem također imamo problem i želimo da to sve popravimo. Da ne govorimo o zdravstvu, školstvu i boračkoj populaciji, gdje želimo da šehidskoj djeci damo u startu nekih 100-150 bodova na konkursima, da riješimo te probleme, jer mi u Kantonu imamo još 600 takve djece nezaposlene.

 

Vaš protivkandidat Semir Efendić je odbio biti član Izvršnog odbora, jer smatra da su integritet procesa i tajnost glasanja znatno narušeni. Vaš komentar?

 

- To prvi put čujem. Semir nije odbio da bude član Izvršnog odbora, on će biti član Odbora, ali on je odbio da bude potpredsjednik. Ako je on nešto smatrao neregularnim, trebao je odmah na licu mjesta da iznese neku pritužbu ili podnese prijavu. Nisam vidio da je bilo ko Izbornoj komisiji podnio neku žalbu. Mislim da je to malo od Semira ishitreno, ali nije to baš tako. Bit će to sve uredu, Semir i ja smo, ipak, u istoj stranci, to smo i preksinoć rekli.

 

Njegova zamjerka je i to što kandidati nisu imali priliku predstaviti programe delegatima na Skupštini. Zašto?

 

- ​Što se tiče njegove zamjerke da kandidati nisu predstavljali svoje programe delegatima na Skupštini, mogu samo reći da to nije bila praksa ni ranije. Jednostavno, nismo to imali. Svako od nas dvojice je imao pravo da ode u svaku opštinu i da prezentira svoje stavove i planove. To nikome nije osporavano.

 

Ostatak intervju s Prevljakom možete pročitati na Oslobođenje.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN AMAGZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još