U BIH ništa novo

Nakon 14 mjeseci blokade, opet blokada: Vijeće ministara od decembra održalo samo četiri sjednice

Front28.02.20, 11:30h

Nakon 14 mjeseci blokade, opet blokada: Vijeće ministara od decembra održalo samo četiri sjednice
Dogovor o novom Vijeću ministra je inače postignut i potvrđen u Parlamentu 14 meseci nakon što su u BiH održani opšti izbori (oktobra 2018.), ali sudeći po ponaašanju Tegeltije i nesazivanju sjednica opet smo u blokadi

 

U decembru prošle godine. Tačnije 23. decembra 2019. poslanici u Parlamentu BiH potvrdili su izbor novog Vijeća ministra na čelu sa Zoranom Tegetijom (SNSD). Od tada do danas održane su samo četiri sjednice i nema najave da bi uskoro mogla biti održana nova!

 

Dogovor o novom Vijeću ministra je inače postignut i potvrđen u Parlamentu 14 meseci nakon što su u BiH održani opšti izbori (oktobra 2018.), ali sudeći po ponašanju Tegeltije i nesazivanju sjednica opet smo u blokadi.

 

Tegeltija uvijek ističe da je novi saziv Vijeća ministara u potpunosti opredijeljen da, u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno s vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

 

Nejasno je samo kako će to ostvariti ako nema zasjedanja.

 

No, Tegeltiji je ipak preći Milorad Dodik i odluka NSRS da izabrani predstavnici iz RS-a ne odlučuju u državnim institucijama dok se ne usvoji zakon kojim će se strane sudije „protjerati“ iz Ustavnog suda BiH neophodni.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!