Strah od korona virusa

Slučaj koji je razbjesnio državu: Zašto je dječak danima bio u kući pored tijela mrtvog djeda?

Hronika28.02.20, 08:15h

Slučaj koji je razbjesnio državu: Zašto je dječak danima bio u kući pored tijela mrtvog djeda?
Otac djeteta je u provinciji Guangsi i zbog mjera izolacije na tom području ne može da se vrati

 

Jedan dječak iz provincije Hubej nađen je sam kod kuće sa mrtvim djedom. On nije smio da izađe iz kuće danima nakon što mu je djed umro, iz straha od virusa korona.

 

Vijest o tome da je jedan mali dječak ostao sasvim sam izazvala je bijes u Kini. U okrugu Žangvan u gradu Šijan, koji je sproveo “ratne mjere” kako bi spriječio širenje virusa korona, radnici lokalne zajednice u ponedjeljak poslije podne pronašli su tijelo starijeg muškarca sa prezimenom Tan koji je umro kod kuće. Njegov unuk star pet ili šest godina takođe je bio kod kuće, rekao je lokalnim medijima Guo Ruibing, jedan od zvaničnika lokalnih vlasti, piše Guardian.

 

Zvaničnik nije potvrdio detalje objavljene na internetu da je muškarac umro nekoliko dana ranije i da je unuk preživio hraneći se biskvitima.

 

Kada je radnik koji je našao dječaka, upitao zašto nije potražilo pomoć, dijete je navodno odgovorilo: “Djed je rekao da ne izlazim. Napolju je virus. “

 

Guo je rekao za Hongsing News medijsku platformu povezanu sa vladom, da nije moguće da je Tan umro danima ranije.

 

Pod mjerama izolacije u kojima stanovnici ne mogu da napuste svoje domove, radnici zajednice svakodnevno su posjećivali stanove kako bi provjerili stanare, pitajući ih da li se dobro osjećaju i da li su im potrebne zalihe.

 

Guo je rekao da se još istražuju vrijeme i uzrok Tanove smrti. Rekao je da o njegovom unuku okrug vodi brigu u skladu sa procedurama.

 

Otac djeteta je u provinciji Guangsi i zbog mjera izolacije na tom području ne može da se vrati. Na pitanje da li je Tanova temperatura bila normalna prije njegove smrti, Guo je rekao: “Naravno, bila je normalna.”

 

Vijest je izazvala poplavu kritika na mreži, i ističe frustraciju i nepovjerenje javnosti prema vlastima. “Zašto oni uvijek rade tako loš posao opovrgavanja glasina?”, napisao je jedan korisnik na Veibu, ističući da je zvaničnik mogao da koristi evidencije da potkrepi svoju izjavu.

 

– Vlada uvijek kaže: 'nemoguće’ ili ‘apsolutno’, ali ko može da vam vjeruje? – pita se on.

 

Drugi kaže da je lekcija iz Vuhana ta da se ne može vjerovati vladi.

 

Ranije ovog mjeseca, okrug Žangvan bio je prvi koji je primijenio zvanične “ratne mjere” izolacije kao odgovor na korona virus, koji se pojavio u obližnjem Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej. Komercijalne i stambene zgrade u Žangvanu su zapečaćene i nijedan neodobreni automobil nije mogao da uđe u okrug. Samo zdravstveni radnici i oni koji snabdijevaju ljude osnovnim zalihama mogli su da izađu na ulice, a pod nadzorom službenika javne bezbjednosti. Okruzi lokalnih odbora su zaduženi da organizuju dostavu hrane i lijekova za stanovnike. Oni koji su prekršili pravila biće pritvoreni, navodi se u zvaničnom obavještenju.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!